Benešová pod praporem Ústecka vykročila proti potíračům korupce

Praha/Ústí nad Labem – Právnička a někdejší místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová, jež proslula výroky o justiční mafii a kritikou korupčních praktik, poskytuje od roku 2009 advokátní služby Ústeckému kraji. Podle zjištění Reportérů ČT se ovšem svým odborným servisem podílela i na postupu hejtmanství proti lidem, kteří vedení kraje oprávněně kritizovali kvůli finančním machinacím v rozvojových programech.

Smlouvu s Advokátní kanceláří Benešová, Beránek, Bláha uzavřel Ústecký kraj v červenci 2009 pod vedením tehdejší sociálnědemokratické hejtmanky Jany Vaňhové, která se svým partnerem Romanem Houskou ještě coby řadová krajská politička pomáhala Marii Benešové v roce 2006 s volební kampaní do Senátu na Chomutovsku.

Benešová ovšem vzájemnou vazbu bagatelizuje; stejně jako ji zná podle vlastních slov řadu dalších sociálních demokratů ze severu Čech. Dodává, že její advokátní kancelář získala smlouvu s ústeckým hejtmanstvím standardně: „Prošli jsme řádným výběrovým řízením, kde bylo několik advokátních  kanceláří, a protože naše cena byla velice slušná, jedna z nejmenších, a naše služby jsou kvalitní a rychlé, tak jsme to výběrové řízení vyhráli.“

Služby advokátní kanceláře pro Ústecký kraj zahrnují právnické poradenství, zastupování při jednání nebo přípravu právních podkladů a podle informací mluvčí Krajského úřadu v Ústí nad Labem Magdalény Hanáčkové je smlouva uzavřená na paušál ve výši 1,5 milionu s tím, že po jeho vyčerpání zaniká. Od roku 2009 ji ovšem kraj už dvakrát prodloužil, a kancelář si tak mohla přijít až na 4,5 milionu korun.

Benešová kraj zastupovala hned v několika případech, kdy úřad hnal k odpovědnosti osoby, jež severočeské vedení nařkli z pochybných finančních machinací. Paradoxně se ve všech případech spravedlnost přiklonila spíše na jejich stranu než na stranu Ústeckého kraje.

  • Pavel Kouda a Jana Vaňhová zdroj: ČT24
  • Marie Benešová autor: ČT24, zdroj: ČT24

Případ první: Alena Dernerová

Lékařka a dnešní senátorka Alena Dernerová upozornila v roce 2009 na nepřiměřeně vysoké ceny rentgenů a dalších zdravotnických zařízení, které nakoupila společnost Krajská zdravotní v rámci modernizace nemocniční sítě. Finanční dotace na tento nákup připutovala z evropských fondů, Krajskou zdravotní (která zastřešuje provoz nemocnic v Děčíně, Chomutově, Mostě, Teplicích a v Ústí nad Labem) za účelem jednotné správy zřídil Ústecký kraj.

Dernerová se se svými pochybami o hospodárném nakládání s penězi obrátila na ministerstvo financí, protikorupční službu v Bruselu i poslance z kontrolního výboru Parlamentu České republiky. Ústecký kraj reagoval žalobou z dílny Marie Benešové, ve které Dernerovou vinila z poškození dobrého jména společnosti Krajská zdravotní: „Žalovaná vede již od roku 2009 dlouhodobou dehonestující a diskreditační kampaň, ve které o žalobkyni nepravdivě a nepodloženě tvrdí, že nakoupila předražené zdravotnické přístroje.“

„Když jsem se podívala, kdo na mě žalobu dává, tak jsem s překvapením zjistila, že to je právě paní doktorka Benešová, která v této kanceláři také pracuje,“ uvádí dnes Dernerová k žalobě, kterou nakonec Krajská zdravotní stáhla; audit ministerstva financí totiž ukázal, že nákup zdravotní techniky skutečně o třetinu předražila, a Brusel zažádal o navrácení více než sto milionů korun.

  • Nemocnice Krajské zdravotní společnosti zdroj: ČT24
  • Alena Dernerová zdroj: ČT24

Případ druhý: Leo Steiner

Leo Steiner před více než rokem nastoupil do Regionálního operačního programu Severozápad, který rozděluje dotace z Evropské unie pro Ústecký a Karlovarský kraj. Stal se tu ředitelem odboru, který měl na starosti metodiku rozdělování peněz. Po šesti týdnech upozornil na to, že pravidla kofinancování mají být soustavně porušována – hovořil mj. o předražené rekonstrukci silnice. Den nato podal výpověď a o svou zkušenost se podělil i s médii, načež na něj podalo hejtmanství Jany Vaňhové trestní oznámení.

„V případě trestního oznámení Ústeckého kraje právním zástupcem, který formuloval trestní oznámení, byla advokátní kancelář paní Marie Benešové,“ uvádí nyní Steiner. Podle mluvčí ústecké policie Magdaleny Hamáčkové vyšetřovatelé trestní oznámení nakonec odložili; policie naopak zasahovala na ústeckém dotačním úřadu a zatkla náměstka hejtmana Pavla Koudu i ředitele ROP Pavla Markvarta.

„To, že pan Steiner bojuje proti korupci, ještě neznamená, že to je ikona boje s korupcí,“ říká nyní k trestnímu oznámení na Steinera sama Benešová. „Také to může být nactiutrhač. A může to být člověk, který se dopustí trestného činu pomluvy nebo křivého obvinění. To všechno se vyjeví teprve časem.“

  • Leo Steiner zdroj: ČT24
  • Budova Regionálního dotačního programu Severozápad zdroj: ČT24

Případ třetí: Petenti z Klášterce

Advokátní kancelář Marie Benešové zastupovala i vedení Klášterce nad Ohří, kde spoluvládla ČSSD a které žalovalo autory petice za odvolání špiček městského úřadu. „K sepsání petice nás vedlo to, že chtěli bojovat proti korupci, která bujela na radnici,“ říká petent Jaroslav Krejsa s tím, že byl překvapený, když žalovanou stranu u soudu zastupovala právě Benešová.

„Když jsem se připravoval na ten soudní spor, dohledal jsem článek z roku 2004 o korupci starostů na radnici, který napsala paní doktorka Benešová, a z něj jsem si vybral argumenty, kterými jsem se chtěl bránit,“ dodává s tím, že po příchodu do soudní síně byl poněkud rozčarovaný. Soud nakonec radniční žalobu na ochranu osobnosti odmítl.

Sama Benešová v tom, že zastupuje úřady vedené sociálními demokraty, problém nespatřuje. „Tomu se nevyhnete, politice se prostě nevyhnete. Ta je všude,“ říká Benešová. „Těžko mi můžete vyčítat, že se živím jako advokát. Představa je asi taková, že bych zřejmě neměla dělat vůbec nic, když jsem byla místopředsedkyní (ČSSD). To je, jako byste vytýkal chirurgovi, že vykonává svoje povolání, nebo byste vytýkal komukoliv jinému, že prostě působí ve své profesi.“

Marie Benešová žaluje bojovníky proti korupci (zdroj: ČT24)