Navzdory handicapu pečuje o vozíčkáře. Nyní získala cenu Olgy Havlové

Praha – Novou laureátkou Ceny Olgy Havlové se stala ředitelka České asociace paraplegiků Alena Jančíková. Ocenění uděluje Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové osobnostem, které navzdory svému těžkému zdravotnímu postižení pomáhají ostatním; sama Jančíková je totiž od svých osmnácti let vozíčkářka.

Nová držitelka Ceny Olgy Havlové v 18 letech po pádu ze stromu utrpěla úraz páteře a míchy, následkem zranění ochrnula. Handicap jí však podle ředitelky výboru Mileny Černé nevzal životní energii a chuť pomáhat druhým. Na vozíku dokončila střední školu, získala práci na Městském úřadě v Bruntále, poté v pražském Centru Paraple. Další výzvou byla možnost přijmout místo ředitelky České asociace paraplegiků.

„Letošní nositelka ceny ochrnula následkem těžkého úrazu, přesto přijala opravdovou výzvu a velice úspěšně řídí sdružení s celorepublikovou působností,“ uvedla Černá. „Jako ředitelka asociace lidí ochrnutých po poškození míchy, která má vlastní zkušenost s míšním úrazem a dalším životem na vozíku, nastavuje a otevírá nové projekty této organizace.“

Jančíková: Prosazování práv vozíčkářů? Někdy mám pocit zmaru

Jančíkovou ocenění potěšilo. Je podle ní důkazem toho, že neustávající boj o lepší zdravotní péči a sociální zázemí lidí s postižením má smysl. „Někdy má člověk pocit, že už hodí flintu do žita. Cena ale ukazuje, že úsilí má smysl a že si toho lidé také všímají,“ řekla Jančíková. „Já asi velice přeju, abych neztratila sílu pokračovat dál ve své práci, protože mám takový pocit, že někdy je obrovský zmar prosazovat u nás práva lidí po poškození míchy.“

Cenu poprvé vyhlásila první manželka prezidenta Olga Havlová v roce 1995, aby upozornila na život lidí se zdravotním postižením. Ředitelka asociace paraplegiků byla na její cenu nominována již podruhé. Jeden z navrhovatelů uvedl, že Alena Jančíková je stále k dispozici, aby svým životním příběhem a svými zkušenostmi dodala sílu, energii, motivaci a podporu k dalšímu životu s handicapem.

Poděkování se dostalo i České televizi, a to za mediální projekt Proč chudoba? Ten v loňském roce na podzim zorganizovala Evropská vysílací unie a ČT ho podpořila natočením vlastního dokumentu o matkách samoživitelkách nazvaným Chudoba cti netratí. Problému chudoby se ale věnovala i ve svých zpravodajských pořadech.

Události o Ceně Olgy Havlové (zdroj: ČT24)