Lidé v celé zemi si připomínají 68 let od konce války

Praha - Přesně před 68 lety zrušila protektorátní vláda nařízení o nutnosti dvojjazyčných nápisů a zákazu vyvěšování československých vlajek. O den později to vedlo k vypuknutí Pražského povstání. Osvobození od nacismu dnes připomnělo například pietní shromáždění v Terezíně nebo rekonstrukce bitvy o Bílé Karpaty v jihomoravské obci Strání.

V prvních květnových dnech roku 1945 vypuklo v desítkách měst Československa povstání proti německé okupaci. V ulicích zněla střelba a ke zraněným se jen těžko dostávali zdravotníci. Jen v Praze květnové boje nepřežilo 3 500 lidí. Dalších 8 000 obětí bylo v ostatních českých a moravských městech. Tyto květnové události ale uspíšily vyhnání německých vojsk ze země.

Vzpomínková akce se dnes koná například v Terezíně a odpoledne také v Plzni, kterou americká armáda osvobodila až o několik dní později. Rovensko pod Troskami na Semilsku zase uctí památku parašutistů z Anglie a hrdinství lidí, kteří je ukrývali. Pro návštěvníky město připravilo seskoky parašutistů nebo ukázky vojenské techniky.

Asi největší akci přichystali ve Strání v Bílých Karpatech. Desítky příznivců vojenské historie se zde dnes pokusily o rekonstrukci jednoho z posledních ostrých bojových střetů 2. světové války v pohraniční obci Strání. Tisíce vojáků o tento strategický bod bojovaly před 68 lety dlouhých 13 dnů. Němci se tehdy v členitém údolí dobře zakopali a útočící Sověty a Rumuny museli zdržet co nejdéle. Na obou stranách padla tisícovka vojáků, stovky dalších byly zraněny. Sověti nakonec vyhráli a jejich kanonáda zničila ve vesnici na 300 domů.

Na oslavy výročí konce Druhé světové války se připravuje i Anglie nebo Nizozemí

Unikátně si letos výročí konce války připomíná Velká Británie. Už včera začali odborníci pracovat v Lamanšském průlivu, na jehož dně 15 metrů pod hladinou leží válečný letoun Dornier 17 – poslední svého druhu. Britové se teď letadlo snaží zachránit a po 63 letech v pořádku vyzvednout na hladinu. Nizozemsko uctí poprvé v čele s novým králem památku padlých hrdinů tichou vzpomínkou. Následovat budou oslavy.