SKarty se vydávají dál, i když jim dala vláda stopku

Praha - Ministerstvo práce zatím nezastavilo vydávání sKaret, i když vláda ve čtvrtek doporučila jejich zrušení. Resort úřadům práce nenařídil, aby plastikové karty přestaly příjemcům dávek přidělovat. To kritizuje rada postižených či opoziční ČSSD.

„Ministerstvo nevydalo nařízení o pozastavení vydávání sKaret,“ potvrdila mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová. Podotkla, že sociální karty úřady vydávají podle platných zákonů. Podle ní bude další postup záviset na výsledcích jednání s experty a s Českou spořitelnou, která systém provozuje. Schůzka s vedením banky by se měla konat v pondělí. 

Vláda ve čtvrtek ministryni práce Ludmile Müllerové (TOP 09) doporučila, aby připravila ukončení kritizovaného projektu a intenzivně o něm začala jednat se spořitelnou. Má předložit také novelu, která by systém zrušila. Ministryně nedokázala říct, kdy návrh vládě předloží. Podle její mluvčí by to mělo být co nejdříve.

ČSSD poukazuje, že vydání sKaret i přes vládní stopku je neekonomické. „Čím déle systém běží, tím by mohly být kompenzace vyšší,“ sdělil stínový ministr práce Roman Sklenák. Podobný názor zastává i šéf Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. Spořitelnu stál projekt kolem tři sta milionů korun. 

Projekt sKaret odstartoval loni pod vedením exministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09). Ministerstvo na systém uzavřelo s Českou spořitelnou smlouvu do roku 2024. Plastikové karty dostalo do konce dubna kolem 275 000 lidí. Automaticky mají i spořitelní účet, přes který k nim dávky putují. S sKartou pak mohou platit či vybírat peníze od státu z bankomatu. Tyto funkce využívá ale zhruba jen desetina příjemců. Většina lidí si nechává příspěvky rovnou přeposílat na své konto.

Výhrady k sKartám měl ombudsman i ochránci soukromí, stížnost na projekt dostal také Ústavní soud. Poslanecká sněmovna bude brzy projednávat opozicí iniciovanou senátní novelu, která sKarty ruší.