Foglová: „Nejsem členka rady, nemám se za co omlouvat“

Praha - Nová ředitelka Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Pavla Foglová ve Studiu ČT24 odmítla, že by výpověď pro bývalého ředitele Daniela Hermana byla neplatná. Připustila sice malé pochybení, protože byla Hermanova výpověď projednána s odbory až po jeho odvolání, na situaci to ale podle ní nic nemění. „V té hektické době jsem nestihla tohle všechno zpracovat, nebyl na to čas,“ řekla České televizi s tím, že ukončení pracovního poměru formou výpovědi bylo dáno naprosto v souladu s pracovními předpisy.

Herman v pořadu Partie televize Prima Family označil svou výpověď za neplatnou, protože mu nikdo nenabídl jiné místo, přestože tato možnost existovala. Vadilo mu i to, že jeho výpověď nebyla projednaná s odbory. Od několika členů rady také požaduje omluvu za poškození dobrého jména.

Foglová se Hermanovi omlouvat nebude. Není členka rady, a proto k tomu nevidí žádný důvod. Pro Hermana pak podle ní v ústavu žádné volné místo nebylo: „V době, kdy jsem dávala panu Hermanovi výpověď, která vyplývá z jeho odvolání radou, tak jsem neměla žádné pracovní místo odpovídající jeho zdravotnímu stavu a vzdělání, které bych mu nabídla.“

Pavla Foglová: „Mým cílem je, aby se zklidnila práce v ústavu, aby nebyl tlak ze strany vnější, abychom mohli plnit svoje úkoly, a na tom trvám.“

Foglová dosud rozdala dvě výpovědi. Jednu dostal Herman, druhou náměstek Eduard Stehlík. Ten ale podle Foglové o odvolání sám požádal, protože se spolu neshodli na další spolupráci. Žádné další výpovědi Foglová pracovníkům ústavu dávat nechce. „Je to nesmysl, který se opakuje a já ho slyším neustále,“ prohlásila.

Nová ředitelka už ale dříve avizovala, že hodlá odvolat i šéfku Archivu bezpečnostních složek Zlatuši Kukánovou. „Bude odvolána teprve poté, až k tomu budou zákonné důvody… Rada musí projednat tento můj návrh, teprve poté mohu činit,“ uvedla. Média spekulují také o tom, že ve funkci skončí i ředitel kanceláře Pavel Žáček a náměstek René Schreier.

Rozhovor s Pavlou Foglovou (zdroj: ČT24)