Léčba nejčastější rakoviny českých mužů posílila o nové postupy

Praha – Pokročilé stádium rakoviny prostaty budou v blízké budoucnosti krotit čeští lékaři novými, účinnými medikamenty, které na rozdíl od chemoterapie mají méně nežádoucích vedlejších účinků. Jde o hormonální přípravky a radioizotop rádia. Měly by se dostat především k pacientům, na které nezabírá dostupná léčba. V současnosti se čeká na schválení úhrady ze zdravotního pojištění.

Pokročilé nádory prostaty mohou být podle onkoložky Milady Zemanové z Všeobecné fakultní nemocnice dlouhou dobu úspěšně omezeny odnětím testosteronu, ať už chirurgickým odstraněním žláz, nebo injekčně. V průměru za 2 až 3 roky ale i tento postup ztratí svůj účinek a nádor začne znovu postupovat. Metastázy začnou opět postupovat většinou v kostech, což je velice bolestivé, omezují pohyblivost pacienta a vedou k smrti.

„Teď se ale objevily nové prostředky, (…) umíme zarazit tvorbu vlastních nádorových androgenů nebo přerušit metabolickou cestu, která hormonální rezistenci způsobila,“ popsala onkoložka. Nové hormonální léky dokáží obnovit hormonální citlivost, radioizotop rádia zas přímo působí na kostní metastázy a tlumí jejich tvorbu.

Nejde ale podle jejích slov stále o definitivní léčbu, která by odstranila metastázy. „Prodlužujeme období, kdy je pacient bez příznaků a pod kontrolou a prodlužujeme jeho život,“ míní lékařka. Většina pacientů s onemocněním přesáhla 70 let věku, takže i dva nebo tři roky života navíc jsou podle ní významné.

  • V ČR ročně na rakovinu prostaty zemře přes 1 300 mužů, což je pětina pacientů. V roce 2010 bylo zjištěno 6 771 případů rakoviny prostaty, jde tak o nejčastější nádorové onemocnění českých mužů.
Onkoložka Milada Zemanová o nové léčbě rakoviny prostaty (zdroj: ČT24)