Další krok v Rathově kauze: Žalobce ho obžaloval

Praha - Kauza obviněného poslance Davida Ratha míří k soudu. Státní zástupce Petr Jirát podal soudu obžalobu na poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD), stíhaného za korupci. Spolu s ním v případu žaluje i deset jeho spoluobviněných. Policie Ratha loni v květnu obvinila z přijetí sedmimilionového úplatku. Rath, kterému hrozí až dvanáctiletý trest vězení, obvinění odmítá. Středočeský krajský soud spis ráno převzal, zaměstnanci ho zavádí do systému.

Kauza Davida Ratha se posouvá dál. Spis je hotov, obviněný se s ním seznámil a státní zástupce tak mohl celou věc poslat k soudu. „Obžaloba má 88 stran. U doktora Ratha je trestní sazba zločinu přijetí úplatku 5-12 let. Vzhledem k žalované částce, že si tedy nechal slíbit přes 22 milionů korun a skutečně i něco přes 16 milionů převzal, pravděpodobně se domnívám, že na dolní hranici trest nebudu navrhovat,“ řekl pro ČT státní zástupce. Zbytek peněz už bývalý hejtman převzít nestačil, protože ho zatkla policie.

Klientovu vinu odmítá Rathův advokát Adam Černý. „Já jsem obžalobu neviděl, ale předpokládám, že se bude vztahovat k obvinění. A v té věci je naprosto nevinen,“ řekl právník České televizi. Politikův právní zástupce trvá na tom, že s odposlechy v případu někdo manipuloval. Pozastavil se nad tím, že státní zástupce podal obžalobu i přesto, že policisté doposud manipulaci s důkazy nevyšetřili.

Petr Jirát
Zdroj: ČT24

Škoda, kterou Rath a jeho spoluobvinění způsobili, se podle Jiráta pohybuje v desítkách milionů korun. Stát a Středočeský kraj už částky na některé zakázky vyplatily. Skupina bude také obžalována z pokusu získat zhruba 300 milionů z evropských dotací. Z těchto peněz však Evropská unie nic nevyplatila, kvůli stíhání bylo vyplácení zastaveno. Do celkové škody pak budou politikovi a jeho kolegům připočítány také výše úplatků.

David Rath u soudu
Zdroj: ČT24

Mluvčí krajského soudu Zuzana Steinerová potvrdila, že spis už zaměstnanci zavádějí do systému, administrativa jim potrvá patrně celý den. Podle médií převezla do budovy spis tři auta v osmi krabicích od banánů. „První úkony ve věci musí soud učinit do tří měsíců,“ dodala Steinerová, jde třeba o předběžné projednání obžaloby, vrácení kauzy k došetření nebo stanovení termínu hlavního líčení. Soudce, který případ dostane na starost, bude muset prostudovat několik desítek svazků spisu, na kterém podle dřívějšího vyjádření mluvčího protikorupční policie Jaroslava Ibeheje pracovali kriminlisté více než rok.

Stíháno je spolu s Rathem dalších deset lidí, kromě poslance zůstává ve vazbě i ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a její partner, exposlanec Petr Kott. Podle Jiráta má státní zastupitelství v případu velmi solidní důkazy - jde o odposlechy, listinné materiály a tři velmi podrobné výpovědi spoluobviněné šéfky stavební společnosti Fisa Ivany Salačové.