Zeman: „Kraje hospodaří lépe než vláda, i když to není tak velké umění“

Praha – Prezident Miloš Zeman se na Hradě sešel s hejtmany u společného oběda. Pozvaný byl i pražský primátor Bohuslav Svoboda, který se ale omluvil. Zeman po přivítání hejtmanům řekl, že setkání s nimi dostalo přednost před návštěvou vlády. Kraje podle něj fungují a hospodaří lépe než současný kabinet: „Vláda rozpočtové odpovědnosti tak úplně vládou rozpočtové odpovědnosti není.“ Zeman chce kraje hojně navštěvovat, a to i na úkor zahraničních cest do některých exkluzivních destinací, „které sice pro prezidenta mohou být turisticky zajímavé, ale bohužel žádnou ekonomickou spolupráci nepřinesou“. Zeman se dnes poprvé sešel i s premiérem Petrem Nečasem. Co bylo tématem rozhovoru, ale nesdělili.

„Význam, který přikládám krajské samosprávě, mohu nejlépe dokumentovat tím, že setkání s vámi mělo přednost před setkáním s vládou, které uskutečním patrně až příští týden,“ řekl prezident hejtmanům. Premiér Petr Nečas (ODS) nechtěl Zemanova slova příliš komentovat. Na tom, že nový prezident upřednostnil setkání s hejtmany, nevidí nic symbolického: „Neříkám na to nic, pan prezident si může říkat, co chce.“ Zeman se dnes odpoledne s Nečasem sešel. Na Hradě spolu jednali zhruba hodinu. Co bylo tématem hovoru, ale nechtěli sdělit. Podle mluvčí Hradu Hany Burianové ale setkání s dnešními výroky prezidenta nesouviselo, bylo totiž naplánováno několik dní dopředu.

Zeman „se skromností sobě vlastní“ připomenul, že to byla právě jeho vláda, která před deseti lety krajskou samosprávu zavedla. „Byly zde samozřejmě některé dětské nemoci, teď jsou, dejme tomu, pubertální nemoci a blíží se nemoci dospělého věku, ale celkově se dá říci, že krajská samospráva funguje dobře a troufal bych si dokonce tvrdit, že funguje lépe než současná vláda,“ dodal prezident. Jako příklad uvedl čerpání peněz z Evropské unie. Vláda, která mluví o rozpočtové odpovědnosti, „teď díky chybám svých ministrů vrací do Bruselu desítky a desítky miliard korun“. 

Hejtmani přivezli na setkání s prezidentem produkty ze svých regionů
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Zeman ale zároveň podotkl, že nic není jen černobílé. „Samozřejmě i ve vašich regionálních operačních programech, například v ROPu Severozápad, jsou, jak se říká v jednom slavném filmu, jisté rezervy,“ řekl na adresu hejtmanů. Objem vrácených prostředků ve srovnání s vládou je ale podle Zemana zhruba jedna ku deseti: „To znamená, že vláda rozpočtové odpovědnosti tak úplně vládou rozpočtové odpovědnosti není.“    

V obci, kde má Zeman chalupu, vysází hejtmani nové stromořadí

Centrálním tématem setkání byla problematika dopravy. Podle Zemana je program investic do dopravní infrastruktury opomíjený, ačkoliv by mohl přinést nové pracovní příležitosti. Zmínil například dálnici D8 v Ústeckém kraji, D3 v kraji Jihočeském, D11 v Hradeckém a Pardubickém kraji i dálnici vedoucí na Vídeň. Hejtmani s prezidentem probírali také zdravotnictví, kritizují podfinancování regionálních zdravotnických zařízení, hovořili rovněž o síti středního školství či o příspěvcích na sociální péči a služby. Prezident se také zavázal, že bude zvát zástupce krajů na odborná jednání v Lánech, pokud budou přicházet s konkrétními návrhy. Hejtmani na oplátku slíbili, že v Novém Veselí, kam jezdí prezident na chalupu, vysází nové stromořadí. „Páni hejtmani vytvoří brigádu, která na hrázi novoveselského rybníka vysází nové stromy místo těch, které byly nezodpovědně v minulosti pokáceny,“ uvedl prezident.

Miloš Zeman: „Kraje v zásadě hospodaří lépe než vláda, já jsem panu hejtmanovi (Michalu Haškovi) řekl, že to není tak velké umění, ale relativně lepší kraje určitě jsou.“

Michal Hašek: „My jsme nepřišli v žádném případě na Pražský hrad žalovat, ale bohužel jsme museli konstatovat, že už několik měsíců fatálně nefunguje elementární komunikace mezi Petrem Nečasem jako premiérem, jeho kabinetem a hejtmany.“

Hejtmani se s prezidentem shodli také v kritice současné vlády, která podle nich s regiony nedostatečně komunikuje. Podle šéfa Asociace krajů Michala Haška (ČSSD) by proto Zeman mezi regionálními představiteli a vládou mohl plnit roli prostředníka. „Budeme také velmi rádi, když v průběhu letošního roku začne série návštěv hlavy státu v jednotlivých krajích,“ uvedl Hašek s tím, že by ale Zemanovy cesty neměly být pouze formální. Měl by na nich hovořit s úspěšnými podnikateli, regionálními osobnostmi i občany.

Nečas: Zatímco vláda šetří, kraje se zadlužují

Nečas označil stížnosti na špatnou komunikaci s kabinetem za zástupné a laciné. Vláda podle něj s hejtmany pravidelně jedná, podobně jako se zástupci svazu měst a obcí. Poukázal také na intenzivní komunikaci mezi kraji a ministerstvy. Na Zemanova slova, že kraje fungují a hospodaří lépe než kabinet, reagoval premiér slovy, že zatímco vláda šetří, kraje se zadlužují: „Kraje se za působení ČSSD zadlužovaly rychleji než stát. Jen objem mezd pro úředníky v krajích stoupl v letech 2009-2011 o deset procent, zatímco ve státní správě za stejné období o 9 procent poklesl.“ U eurodotací zmínil premiér Rathovu kauzu.

Vydáno pod