Zemřel psycholog Slavomil Hubálek, zpovědník vrahů a deviantů

Praha – Odpoledne náhle zemřel uznávaný psycholog Slavomil Hubálek. Bylo mu 65 let. Proslavil se mimo jiné jako tvůrce českého modelu ústavní léčby sexuálních deviací. Pracoval ale i jako soudní znalec, vyslýchal devianty i vrahy.

Psycholog Slavomil Hubálek si zavolal kolem půl druhé v restauraci v centru Prahy záchranku s tím, že ho bolí na hrudi. Když ale záchranáři dorazili na místo, byl už po smrti. Podle lékařů měl zřejmě zástavu srdce. Přesnou příčinu ale bude muset určit pitva.

Slavomil Hubálek patřil k výrazným tvářím českého veřejného prostoru po roce 1989. Ve své profesi se věnoval mnoha mediálně známým trestním kauzám, ochotně ale odpovídal i na nejrůznější dotazy novinářů. Hubálek, který začínal s léčbou sexuálních deviantů a v posledních letech se věnoval také personálnímu poradenství, se angažoval rovněž v politice. 

Seděl tváří v tvář mnoha vrahům

Jako psycholog a soudní znalec vyšetřoval celou řadu pachatelů té nejzávažnější násilné trestné činnosti. Nikdo jiný prý v České republice neproseděl tolik hodin tváří v tvář vrahům jako on, osobně jich v rámci své praxe poznal více než sto. Vyšetřoval například ošetřovatele Petra Zelenku, který pomocí heparinu zabil nejméně sedm lidí. Ze známých kauz z poslední doby se Hubálek věnoval i případu zmizelé Aničky Janatkové, kdy rozebíral osobnost pravděpodobného pachatele, který ale spáchal sebevraždu, a případ tedy neskončil u soudu.

Jako znalec vystupoval například i v případu Karla Srby, odsouzeného za plánování vraždy novinářky Sabiny Slonkové. „Vůči lidem, jež vyšetřuji, neprožívám negativní emoce, byť spáchali cokoli, a snažím se pochopit, proč tak nesmyslně lžou,“ řekl jednou o práci soudního znalce.  

K psychologii se dostal oklikou

Slavomil Hubálek se narodil 13. června 1947 v rodině českolipského zubaře, kvůli původu nemohl studovat gymnázium (tehdy jedenáctiletku) a maturoval na sklářské průmyslovce v Novém Boru. K psychologii se dostal oklikou, původně totiž začal studovat Vysokou školu chemicko-technologickou. Až v roce 1968 se díky návštěvám přednášek Milana Machovce nebo Jana Patočky rozhodl pro psychologii a získal stipendium na univerzitu v belgické Lovani. Nakonec v době nastupující normalizace na Západ nevyjel, podařilo se mu ale přestoupit na psychologii na Univerzitě Karlově, promoval ve 27 letech v roce 1974.

Politika zasáhla i do startu jeho profesní dráhy. Protože nebyl členem KSČ ani Socialistického svazu mládeže (SSM), nedostal slíbené místo v bohnické psychiatrické léčebně. Nastoupil místo toho v Horních Beřkovicích, kde byl „prakticky proti své vůli vržen do problematiky sexuálních deviací“.

Psycholog Slavomil Hubálek ke kauze Rath
Zdroj: ČT24

Hubálek: Popřel jsem všechny poučky o neléčitelnosti sexuálních deviací

„Já tehdy popřel veškeré učebnicové poučky o neléčitelnosti sexuálních deviací,“ vzpomínal v článku v časopise Reflex na své úspěchy s léčbou deviantů, u kterých se mu podařilo výrazně snížit recidivu. Po osmi letech Hubálek odešel do Sexuologického ústavu Fakulty všeobecného lékařství UK, kde působil mimo jiné jako klinický psycholog a psychoterapeut.

Po roce 1989 působil dva roky jako tiskový mluvčí a tajemník ministra zdravotnictví Martina Bojara.  Od 90. let Slavomil Hubálek, který byl ženatý a měl dvě dcery, podnikal (zabýval se personálním poradenstvím a výběrem manažerů) a působil jako znalec v oboru klinické psychologie a sexuologie. Dlouhodobě spolupracoval s pražským oddělením vražd, přednášel také na Fakultě sociálních věd UK. Loni Hubálek vydal knihu Zpovědník vrahů, ve které popsal své zkušenosti z práce soudního znalce.  

PhDr. Slavomil Hubálek

  • narozen 13. června 1947
  • absolventem Střední průmyslové školy sklářské
  • vystudoval psychologii na Univerzitě Karlově
  • na Institutu pro další vzdělávání lékařů a farmaceutů získal atestaci z klinické psychologie v roce 1986
  • pracoval na sexuologickém oddělení psychiatrické léčebny v Horních Beřkovicích a v poradně pro vysokoškoláky v Praze, později v Sexuologickém ústavu Univerzity Karlovy
  • působil jako soudní znalec v oboru klinické psychologie a sexuologie
  • byl spoluautorem a vedoucím devíti dlouhodobých výcvikových a vzdělávacích programů, kurzů, psychoterapeutických výcviků pro psychology, psychiatry a řídící pracovníky
  • externě přednášel sociální psychologii na Fakultě sociálních věd UK

Sexuolog Petr Weiss ocenil Hubálka jako tvůrce českého modelu ústavní léčby sexuálních deviantů. Tento model je podle něj jeden z nejúspěšnějších ve světovém měřítku. „Já ho považuju za jednoho ze svých učitelů, podstatně mě v mé profesní dráze ovlivnil, protože on byl ten, který mě nasměroval na cestu psychoterapeutického přístupu k pacientům s poruchou sexuální preference,“ řekl profesor Weiss. Model je založen na komplexním přístupu se zdůrazněním psychoterapeutické složky. Než ho Hubálek zavedl, devianti se v podstatě jen hormonálně tlumili. „Kombinací obou přístupů se stala léčba výrazně účinnější,“ ocenil profesor.

Vydáno pod