Britský princ Edward je v Praze, zamířil na Hrad za Zemanem

Praha - Princ Edward, nejmladší syn britské královny Alžběty II., dnes přiletěl se svou manželkou Sophií na třídenní návštěvu Prahy. Ve čtyři hodiny se na Pražském hradě setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Ačkoli šlo o soukromou návštěvu, pro Zemana to bylo první přijetí zahraničních hostů v jeho nové funkci.

Prezident a princ se v doprovodu manželek sešli v Trůnním sále. Zeman přivítal princeznu Sophii kyticí květin. Princi Edwardovi řekl, že dnešek je pro něj teprve druhým pracovním dnem ve funkci a je rád, že jeho první host pochází z jeho oblíbené země. Britský pár si dnes prohlédne i Lobkovický palác, který je součástí hradního areálu.

Hrabě a hraběnka z Wessexu zavítali do české metropole na pozvání české pobočky nadace Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu a britského velvyslanectví v Praze. Plánují navštívit některé vzdělávací a sociální instituce i zhlédnout prezentaci české kultury a britské módy. Edward je v Česku již potřetí. Naposledy to bylo v červenci roku 2005.

Princ Edward s manželkou Sophií
Zdroj: ISIFA/Getty Images/Sean Gallup

Jednou z hlavních částí princova programu je středeční předávání 35 certifikátů Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu talentovaným mladým lidem. Funkci předsedy princ převzal po svém otci, který nadaci založil. Pod svou správou má v současnosti 140 účastnících se zemí z celého světa. Ve středu se pár z královské rodiny chystá také do Divadla pod Palmovkou, kde zhlédne část zkoušky hry o králi Jiřím VI., Edwardově dědečkovi, známé z oscarového filmu Králova řeč.

V Jedličkově ústavu zasadí princ jedličku

Hraběnka Sophie navštíví česko-britský Domov Sue Ryder pro seniory, jehož založení bylo přímo inspirováno stejnojmennou britskou baronkou, aktivní po celý život v charitě. Poslední den návštěvy Prahy navštíví manželský pár Jedličkův ústav, kde princ Edward na počest stoletého výročí ústavu zasadí malou jedličku. Na závěr je připravený slavnostní oběd, který zajišťuje britské velvyslanectví.   

Princ Edward je čtvrtým dítětem a třetím synem královny Alžběty II. a jejího manžela prince Philipa. Narodil se 10. března 1964 a je sedmým v pořadí na královský trůn. S princeznou Sophií má dvě děti.

První návštěva nového prezidenta (zdroj: ČT24)