Přípravy Zemanovy inaugurace

Praha – Prezidentská inaugurace Miloše Zemana se blíží, přípravy finišují. Bezpečnostní opatření se přiblíží významným návštěvám zahraničních státníků. Na Pražském hradě bude v pátek i speciální protiteroristický tým a odstřelovači. Naplánované už je i rozmístění policistů, jejich počty jsou ale tajné. Lidé, kteří se na inaguraci přijdou podívat, nebudou muset procházet bezpečnostními rámy, ale ti s objemnějšími zavazadly musí počítat s možností policejní prohlídky. Podívejte se, jak přípravy zachytil fotograf Jan Langer.

Podíl na akci ponesou všechny složky policie - ať už dopravní, či pořádková složka, nebo ochranná služba nejen prezidenta, ale i dalších ústavních činitelů, kteří se budou ceremoniálu účastnit.

Z areálu Pražského hradu bude při inauguraci uzavřeno první nádvoří, ale bude možné je obejít, takže lidé se na Hradčanské náměstí dostanou i ze směru od Jeleního příkopu. Při vojenské přehlídce, která je plánována na 11:00, nebude pro veřejnost otevřeno ani třetí nádvoří. Bude se mu ale možné vyhnout uličkou vedoucí podél Chrámu svatého Víta. Lidé se tedy po areálu Pražského hradu budou moci přesouvat po celou dobu inaugurace. Dopravní omezení se projeví jen na Hradčanském náměstí a v ulicích, které do něj ústí. V průběhu inaugurace na náměstí nebudou moci vjíždět auta.