Vor v zakoně byl dvakrát osvobozen, teď dostal výjimečný trest

Praha - Vor v zakoně Andranik Soghojan byl odsouzen za organizování vraždy arménského podnikatele ke 22 letům vězení a trestu vyhoštění. Další tři muži si vyslechli tresty 18, 13,5 a 12 let vězení. Mětský soud Soghojana, který je nyní neznámo kde v zahraničí, již dvakrát zprostil obžaloby, vrchní soud ale nižší instanci uložil přijmout důkazy svědčící o Soghojanově vině. Při vražedném honu byl podle spisu omylem zavražděn jiný člověk a další byl pobodán.

Poprvé městský soud projednával Soghojanův případ v říjnu 2010 a dospěl k osvobozujícímu rozhodnutí. Soghojan následně opustil Česko a už druhý rok nejsou o jeho pohybu žádné zprávy. Protože odvolací senát případ vrátil k novému projednání, zasedl nad ním soud i letos v dubnu a dospěl k identickému verdiktu. Vrchní soudu ale uložil nižší instanci, aby se zabývala svědectvím jediného a klíčového svědka Tagira Taršojeva. Pražský městský soud ho označil za nevěrohodného a jeho výpověď nebral v potaz.

Soudce Jan Kadlec po dnešním verdiktu uvedl, že soud svědka považuje za věrohodného a nemá důvod ho jakkoli očerňovat. „Jeho verze koresponduje se všemi dalšími důkazy. Soud má zato, že skutkový stav byl zjištěn bez důvodných pochybností,“ řekl soudce k důvodům verdiktu. Při výši trestu vycházel z trestního zákona platného v době spáchání činu, který je co do výše trestu příznivější.

Předseda trestního senátu Jan Kadlec: „Soud je toho názoru, že z dokazování je bez důvodných pochybností prokázáno, že Soghojan tu vraždu zadal, Gilani Alijev ten úkol přijal za odměnu a pověřil tou samotnou realizací bratra.“

Soghojanův právní zástupce Eduard Bruna novinářům řekl, že jeho klient s ním i ze zahraničí komunikuje a že soudu poskytuje veškerou nutnou součinnost. Ve které zemi se nyní nachází, ale advokát netuší. Podle Bruny na tom Soghojan není zdravotně dobře. „Nesmíme zapomenout, že on jedno oko nemá a na druhé trpívá častými záněty,“ prohlásil. Obhájci všech se na místě odvolali, verdikt je zatím nepravomocný. „Uvědomme si, že je to 2:1. Dvakrát byla trestná činnost zproštěna, jednou odsouzena, a to nepravomocně,“ řekl Bruna.

Reportáž Terezy Stárkové o odsouzení vora v zakoně (zdroj: ČT24)

Výjimečný trest dostali i vykonavatelé

Soud uložil výjimečný trest kromě Soghojana také Gilani Alijevovi, za vydírání a organizování vraždy mu vyměřil 18 let. Oběma uložil také trest vyhoštění na neurčito. Magomed Alijev dostal stejně jako Kakosjan za pomoc k vraždě 13,5 roku, Arakeljan pak o rok a půl méně. K soudu se dnes dostavili pouze Arakeljan a Kakosjan, ostatní požádali o konání jednání v jejich nepřítomnosti.

Soghojan je podle policie „vorem v zakoně“, tedy vysokou kriminální autoritou zločineckých skupin ze zemí bývalého Sovětského svazu. Podle obžaloby si vraždu podnikatele objednal v roce 2007. Najatý vrah podle spisu nejprve omylem na Václavském náměstí v Praze pobodal jiného muže a o několik dnů později, opět omylem, usmrtil řidiče společnosti Sazka.

Vydáno pod