Lékař Barták je vinen, půjde na 14 let za mříže

Praha – Soud uznal lékaře Jaroslava Bartáka vinným ve všech bodech obžaloby a poslal ho na 14 let do vězení s ostrahou. Navíc musí některým asistentkám zaplatit statisícové odškodné. Barták podle rozsudku přinutil osobní asistentku ke služební cestě, tam ji zmlátil, znásilnil a vyhrožoval jí. Další pod pohrůžkou násilí přinutil k pohlavnímu styku. Vše podle soudu činil z titulu svého postavení, byl agresivní a vyhrožoval svým vlivem, když mu nějaká asistentka odporovala. Lékař vinu odmítá a tvrdí, že je obětí spiknutí. Proti verdiktu se na místě odvolal. Jeho právní zástupci ale nebudou už v dalším soudním stání trvat na nevině svého klienta, jen se pokusí trest zmírnit. Kauzou se tak bude zabývat ještě pražský vrchní soud.

  • Jaroslav Barták u soudu: „… Nikdy jsem neměl špatný úmysl… Jsem českou obdobou Dominika Strausse Kahna..“ Podle něj jde o spiknutí a přirovnává se i k zakladateli WikiLeaks Julianu Assangeovi. Ve své výpovědi zdůraznil, že činy, z nichž je obviněn, se nestaly, a proto nemohou být ani trestné.
  • „Já jsem nikdy nepopíral, ze jsem si bral zahraniční společnice…“
  • „Já jsem nikdy nikoho neznásilnil. I prostitutku můžete znásilnit, proti její vůli. To bych nikdy neudělal.“
  • „Byl jsem kriminalizován záměrně, abych byl odstraněn z vedení Lvího klubu. Jsem obviněn ze skutků, které se nestaly.“

Státní zástupkyně považovala za adekvátní 15 let nepodmíněně

Státní zástupkyně Jana Murínová ve své závěrečné řeči kladla Bartákovi za vinu, že v letech 2006–2011 fyzicky napadl, psychicky týral a vyhrožoval deseti asistentkám. Barták se podle ní dopustil šesti znásilnění, třikrát sexuálního nátlaku, jednoho vydírání a také omezování osobní svobody a navíc způsobil tři těžké újmy na zdraví. Některé ženy navíc požadovaly i odškodné - celkem 13 milionů korun.

Původně Bartákovi hrozilo 12 let. „Jelikož došlo k souběhu většího počtu trestných činů, navrhuji uložit trest v rámci trestní sazby, jejíž horní hranice se zvyšuje o třetinu, tedy pět let až 17 let a osm měsíců. Navrhuji uložit nepodmíněný trest v horní polovině zmíněné sazby, za adekvátní trest považuji 15 let,“ uvedla státní zástupkyně.

Podle obhajoby chybělo zavinění, navrhovala zproštění obžaloby 

Obhajoba navrhla zproštění Bartáka ve všech bodech obžaloby, případně podmíněný odklad výkonu trestu odnětí svobody. Advokát v závěrečné řeči uvedl, že Barták své podřízené nebil, asistentka prý spadla na tupý předmět. Obžalovaný popřel, že by se dopustil trestné činnosti, a žádný ze svědků tento fakt nepotvrdil, dodal advokát s tím, že obžaloba je vystavěna pouze na výpovědích asistentek. Proto měla obhajoba za to, ze chybí zavinění.

  • Advokát Jaroslava Bartáka: „K poškozeným se choval slušně, nikdy jim nevyhrožoval, jen několikrát sáhl na zadek.“

Druhý Bartákův advokát žádal při vyměření trestu zohlednit Bartákův zdravotní stav. Třetí advokát zase nesouhlasil s navýšením trestní sazby: „Nechci, aby se soud nechal ovlivnit veřejností. Ta totiž Bartáka prakticky již odsoudila.“

Důkazy v této kauze soud uzavřel minulý týden

Jako poslední svěděk u soudu vypovídal bezpečnostní expert a bývalý šéf vojenské rozvědky v letech 2001 a 2002 Andor Šándor, kterého Barták označil za tvůrce spiknutí. Tvrdil, že se stal obětí zpravodajských her, které zosnoval právě Šándor spolu s advokátem Oldřichem Choděrou a pravoslavným knězem Eugenem Sigismundem Freimannem. Barták uvedl, že mu nastrčili jako volavky dívky, které nyní u soudu proti němu vypovídají. Barták ovšem nedokázal přesně vysvětlit, v čem by mělo toto spiknutí spočívat.

Státní zástupkyně v závěrečné řeči Bartákovu teorii spiknutí odmítla. Zdůraznila, že výpovědi jednotlivých poškozených působí věrohodně, vyloučila také spojení asistentek za účelem poškození Bartáka. Poukázala na nevěrohodnost obhajoby a zdůraznila, že v jeho výpovědích byly prokázané lži. Podle ní se podařilo nade vši pochybnost prokázat skutkový děj i to, proč některé z nich čin oznámily až po letech. Vypěstoval prý v dívkách strach a obavy. Státní zástupkyně dokonce uvedla, že poškozených žen mohlo být daleko víc. Ale bohužel ne všechny našly dost osobní odvahy postavit se mu. Obžaloba bere také v potaz, že Barták se dívkám neomluvil za své chování. Pouze naznačil lítost nad tím, že možná byl někdy příliš přísný a dívky proto nemohly dobře pracovat.

Barták: Do některých asistentek jsem se zamiloval

Barták si u soudu po celou dobu stál za svým a neustále opakoval, že žádné ženě vědomě neublížil. Hájí se tím, že své „intimní asistentky“ měl rád a do některých se i zamiloval. Označil se za katolíka s liberálním přístupem k sexu. Bývalé asistentky popsal jako prostitutky, narkomanky nebo alkoholičky. Sex s ním prý měly dobrovolně a platil jim za něj. Důkazy ale hrály proti němu. Například jeho bývalý osobní řidič Josef Novák již dříve zdůraznil, že si Barták „úmyslně, jak on sám mi řekl, vybíral a vyhledával děvčata takzvaně submisivní, která mohl ovládat“.

Barták už měl kvůli svým asistentkám problémy dřív. Jednu z nich údajně brutálně zbil už v roce 2007, u soudu se s ní ale dohodl na vyrovnání. Současný skandál začal až o čtyři roky později - na pracovní cestě na Filipínách se jeho asistentka kvůli údajnému týrání ukryla k českému velvyslanci. Když se o všem začalo mluvit, přihlásily se další ženy.