Děkuji voličům Karla Schwarzenberga, předčasné volby co nejdříve

Praha – Miloš Zeman, který uspěl v druhém kole přímé prezidentské volby, přímo z hotelu, kde slavil se svými sympatizanty úspěch, přicestoval do České televize k exkluzivnímu rozhovoru s Václavem Moravcem. Po náročné kampani a volebním úspěchu chce několik dní odpočívat na Vysočině. Ocenil všechny voliče svého protivníka Karla Schwarzenberga za to, že se volby vůbec zúčastnili, rád by ve svém prezidentském období přispěl k tomu, aby z lidí opadl nezájem o politiku. Zeman už také avizoval, že čestným předsedou SPOZ zůstane, a přislíbil sociálním demokratům účast na jejich stranickém sjezdu. Postavil se také za variantu předčasných voleb. Vláda, která se opírá o podporu „přeběhlíků“ strany LIDEM, která nebyla zvolena ve volbách, by měla co nejdříve skončit.

„Chtěl bych pozdravit voliče Karla Schwarzenberga a bez jakéhokoli pokrytectví jim poděkovat za to, že k volbám šli, i když volili mého protikandidáta. Prokázali tím své aktivní občanství, prokázali, že jim jde o tuto zemi, o tuto společnost,“ vzkázal podpůrcům svého oponenta ve volbě.

Nastupující hlava státu vyjádřila přání dosáhnout stavu, aby za pět let k další prezidentské volbě přišlo i zbývajících 40 procent, kteří tentokrát do volebních místností nezamířili. „Pokud se mně částečně podaří přispět k tomu, aby lidé více věřili politice, pak budu spokojen, že jsem svůj mandát naplnil,“ prohlásil Zeman.

Pomohla mi média podporující Karla Schwarzenberga

Má za to, že mu ve vítězství pomohla paradoxně podpora Karla Schwarzenberga ze strany českých médií před druhým kolem. „Česká média vedla tak vlezlou, manipulativní a nechutnou mediální masáž, že znám řadu příkladů, kdy lidé, kteří původně chtěli volit Karla Schwarzenberga, volili mě,“ řekl v exkluzivním rozhovoru Miloš Zeman.

Miloš Zeman o možných důsledcích mediální podpory Karlu Schwarzenbergovi před volbami:

„Lidé se dělí do dvou skupin – lidé, kteří sebou nechají manipulovat a jsou jakési loutky, v tomto případě zejména loutky médií, a lidé, kteří přemýšlejí vlastní hlavou, a jestliže chcete někým manipulovat, tak ten člověk se naštve.“

Náznaky o spolupráci s ČSSD

Svého čestného předsednictví ve Straně práv občanů – Zemanovcích se nevzdá ani v prezidentském úřadu. Považoval by to za obdobné, jako kdyby otec zapřel své dítěte. „Mohu vám slíbit, že v žádném případě nebudu tuto stranu jakkoli propagovat, jakkoli preferovat, pouze jako jeden z 8 milionů voličů ji budu volit,“ prohlásil. Zeman už prý také přijal pozvání od předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky na březnový sjezd strany.

Zeman se směrem k vládě považuje za hlas občanů

Svůj mandát z přímé volby považuje Zeman vzhledem k tomu, že vzešel z přímé volby, za hlas občanů, který má o to silnější mandát ke kritice nepopulární vlády. „Kritický názor jsem vyslovil na kroky, které již proběhly, jako byly důchodová reforma, církevní restituce, daňová reforma… V jakékoli funkci člověk nemá popřít sama sebe a vždy má říkat to, co si myslí,“ jmenoval některé výtky směrem k vládě nastupující prezident. Podle něj strana LIDEM nevzešla z voleb, pokud se tedy díky této straně drží vláda u moci, byly by podle Zemanova „občanského názoru“ na místě předčasné volby co nejdříve. Zeman otevřeně konstatoval, že v roli prezidenta bude zastávat levicové názory.

Rozhovor s Milošem Zemanem
Zdroj: ČT24

Zeman souhlasil s tvrzením, že současná ČSSD nenabízí realistická řešení, je nepřesvědčivá a negativistická. „V srdci se i nadále cítím sociálním demokratem, ale to neznamená, že současnému vedení sociální demokracie nevynadám za to, že podceňuje problematiku investic ve výdajích státního rozpočtu,“ prohlásil.

Miloš Zeman na otázku, zda cítí zášť k některým sociálním demokratům kvůli neúspěchu při volbě prezidenta v roce 2003: „Já jsem neprohrál. Prohrála sociální demokracie. Jestliže měla 10 let prezidentem Václava Klause, zatímco mohla mít 10 let prezidentem sociálního demokrata, to je přece její problém. Já dokonce, a to nejsem, pane Moravče, masochista, bych řekl, že bych možná některým lidem ze sociální demokracie, konkrétně třeba panu Zaorálkovi nebo dalším, poděkoval za to, že mě tehdy nevolili. Prostě proto, že jsem si mohl 10 let odpočinout a teď jsem plný sil. Chcete, abych vám udělal aligátora? … Nechcete, dobře.“

Zeman chce osvětlit, kdo pracoval na amnestii

V nové funkci by Miloš Zeman velmi rád pomol zjistit, kdo pomáhal s přípravou kontroverzní amnestie, kterou vyhlásil končící prezident Václav Klaus. Budu se na to dokonce těšit, protože bych potom případně věděl, koho mám z hradní kanceláře vyhodit,„ uvedl na adresu amnestie, kterou označil také za “nesmysl„ či “zločin".

Zeman má v úmyslu navrhnout Senátu tři nové soudce Ústavního soudu do dvou měsíců, o jménech se chystá hovořit se zástupci nejen vedení horní parlamentní komory, ale také jejích stranických klubů. Od dolní komory parlamentu očekává také rychlou shodu na jméně nového prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který je už rok bez vedení. V rozhovoru pro ČT odmítl hovořit o tlaku, vyjádřil prý spíše „přání prezidenta, aby se laskavě tento ctihodný zákonodárný sbor ráčil konečně dohodnout“. Očekává osobnost, která podle něj prokázala „určitou míru statečnosti a nezkorumpovanosti“, zmínil jako nápad jméno senátora Libora Michálka.

Nově zvolený prezident Miloš Zeman při odchodu ze studia přiznal, že desetiprocentnní náskok na svého protivníka Karla Schwarzenberga v konečném součtu překvapil i jeho samotného. Sám před sečtením volebních lístků odhadoval, že by mohl zvítězit spíše o 3 až 4 procenta, 5 procent si pak představil jako maximální možný rozdíl.