Aero získalo kontrakt na výrobu částí trupu pro Airbusy A321

Odolena Voda – Největší výrobce letecké techniky v ČR Aero Vodochody získal další lukrativní zakázku. Ke konci roku začne vyrábět trupové panely pro jeden z nejpoužívanějších dopravních letounů – Airbus A321. Informaci přenesl server Lidovky.cz. Aero podle něho uzavřelo s italskou společností Alenia Aermacchi smlouvu za tři miliardy korun. Český výrobce kvůli zakázce přijme 150 nových zaměstnanců. Smlouva by navíc mohla platit až do ukončení výroby letounů – její platnost je totiž časově neomezena.

Ročně by se mělo v Aeru vyrobit 96 sad trupových panelů. Část airbusu, která se bude montovat z vodochodských součástí, se nachází těsně před křídly letounu. O zakázce se podle serveru začalo mluvit už loni v létě, kdy Alenia oslovila Aero se svou novou nabídkou. Obě firmy spolupracují od roku 2007, Vodochody tehdy začaly dodávat centrální část křídla letounu C27J Spartan.

Letouny Airbus řady A320 patří mezi nejžádanější dopravní stroje, typ A321 je v provozu od roku 1994 a vejde se do něj až 220 cestujících. Alenia dodává trupy nejen pro tyto stroje, ale vypomáhá i s konstrukcemi letounů Boeing a Suchoj.

Aero Vodochody funguje od roku 1919. V rámci mezinárodních projektů se zaměřuje především na spolupráci s předními leteckými výrobci, jako jsou Boeing, Saab, Sikorsky a řada dalších. Firma také vyrábí vlastní letadla. V současné době se připravuje na obnovení výroby bitevníků L-159 pro Irák, přestože není s konečnou platností jasné, jestli irácká vláda nakonec letouny koupí.

Společnost do poloviny loňského roku vykázala zisk 178 milionů korun, což bylo o čtyři miliony více než za celý rok 2011. Nyní v Aeru pracuje kolem 1 500 zaměstnanců.

Vydáno pod