Vláda mlží a přitom se jí daří prosadit všechny cíle, myslí si Bělohradský

Praha - Současnou politickou situaci nehodnotí filosof a sociolog Václav Bělohradský na rozdíl od mnohých jiných jako krizi, neustálé zprávy o problémech vládní koalice považuje spíš za jakousi mlhu, za níž se skrývá úspěšná snaha současné vlády prosadit cíle a tvrdě škrtat. „Své cíle vláda prosadila rozhodně a s úspěchem, je to vláda velice silná, která dosahuje svých cílů i přesto, že se skrývá za takovou mlhou rozhádanosti,“ zhodnotil Bělohradský.

„Česká vláda má všechny neřesti vlád, ministerstva rozděluje podle stran a vládní strany pořád vedou jakoby volební kampaň,“ zhodnotil politolog fungování současné vládní koalice. Přesto je podle něj Nečasova vláda velice úspěšná, hlavně proto, že se jí daří prosazovat v podstatě všechny její cíle, které rozhodně nejsou neambiciózní. Přitom je podle Bělohradského výrazně pravicová politika zaměřená na škrty v rozporu s českou a československou tradicí, o to větším úspěchem vlády je tak její prosazení. Rozhádanost vládní koalice, její náhlé personální změny i dramatická vyjádření jejích představitelů považuje sociolog spíš za jakousi mlhu, která zastíní některá nepopulární rozhodnutí vlády. „Lidé sledují, jak se politici hádají, a ani jim nedojde, že vlastně dosáhli všech svých tvrdě pravicových cílů,“ myslí si Bělohradský.

Jedna věc je současný úspěch vlády při prosazování jejích politických cílů, druhá pak ale úspěch v příštích volbách. O tom už něco napověděly volby do krajských zastupitelstev, ve kterých se jednoznačně prosadily levicové strany, v čele Ústeckého kraje je dokonce představitel komunistické strany.

„V Čechách se komunismus propojil s národním mýtem, vznikl výklad dějin, který komunismus přesahuje a dostal se do české identity,“ řekl Bělohradský.

„V této zemi je jakási neschopnost vypořádat se s komunistickou minulostí,“ řekl Bělohradský.  Přitom spíš než o vypořádání se se zločiny je třeba se vypořádat s komunismem v tom, v čem měl pravdu. „Nejde jen o zločiny, těch se ve světě dopustila spousta stran a zemí, od kolonií po liberální strany v Itálii, které vedly k vítězství fašismu,“ uvedl Bělohradský. Problém je podle jeho názoru spíš v tom, že se komunismus stal součástí české identity. „Na místní úrovni určitě budou komunisté hrát významnou roli,“ myslí si Bělohradský, hlavně proto, že komunističtí politici na místní úrovni nabízí lidem řešení problémů, které je trápí.

Moderní demokratickou společnost podle Bělohradského charakterizuje právě vstřícnost vůči kritice a to, že kritická uskupení mají ve společnosti váhu.

V Čechách navíc v posledním roce vzniklo několik protivládních uskupení, je jim ale vyčítáno, že lidem nenabízí žádnou alternativu. „Ale mít nějakou alternativu dneska je téměř nemožné, ta společnost je tak složitá a prochází takovou krizí, že není nikdo, kdo by měl nějakou alternativu,“ myslí si Bělohradský. Letošní protesty, a to nejen v Čechách, ale i na celém světě včetně Ameriky, tak vyšuměly bez jakéhokoli efektu.

Současná společnost je podle Bělohradského názoru nejistá, neurčitá a stejně jako činnost české vlády zahalená jakousi mlhou, která ztěžuje jak její chápání, tak i právě hledání alternativ a řešení.

Rozhovor s Václavem Bělohradským (zdroj: ČT24)