Hegerův návrh úhradové vyhlášky pro rok 2013 ČLK nevoní

Praha – Návrh úhradové vyhlášky ministerstva zdravotnictví pro rok 2013 odmítla Česká lékařská komora (ČLK). Podle komory se musí změnit, jinak dojde k ohrožení péče o pacienty. Náměstek ministra Petr Nosek kritiku odmítl, dostupnost péče považuje za zajištěnou.

Vyhláška stanoví, kolik zaplatí zdravotní pojišťovny příští rok za léčení. Ministerstvo ji dalo v těchto dnech k připomínkám. Nosek řekl, že pokud lékaři předloží pádné argumenty, vyhláška se změní. Záleží podle něj i na tom, co si lékaři domluví se zdravotními pojišťovnami.

„Návrh je pro nás šokující, protože pan ministr se za svoji neschopnost snaží potrestat lékaře a potrestat naše pacienty,“ řekl prezident ČLK Milan Kubek. Komora podle něj nesouhlasí s poklesem kvality a bezpečnosti péče, kterou tato vyhláška pro zdravotnictví prý znamená.

„Jestli úhradová vyhláška vejde v platnost ve znění, jaké je, což je znění téměř likvidační, tak si myslím, že se velmi zhorší dostupnost péče pro naše pacienty,“ řekla oční lékařka Ludmila Říhová a apelovala na ministra, aby úhradovou vyhlášku ještě změnil. Hegerův náměstek uvedl, že medializace před tím, než bylo jednání o vyhlášce ukončeno, vytváří zbytečně atmosféru, že ambulantní specialisté skončí v krachu, že péče nebude dostupná.

Šéf ČLK Milan Kubek:

„Ta úhradová vyhláška říká v podstatě toto - doktoři, pracujte, jak pacienti potřebují, a smiřte se s tím, že značnou část své práce nedostanete vůbec zaplacenu.“