Severozápad Čech zasáhla kalamita, přetrvává na železnici

Praha – Do České republiky zavítalo zimní počasí. Zejména na severozápadě Čech vydatně sněžilo, již ráno naměřili v Krušných horách až 30 centimetrů sněhu. Celý den se museli se zimním počasím srovnávat řidiči v krajích, které sníh zasypal – Karlovarském, Ústeckém, Plzeňském, Středočeském a Libereckém. Večer, kdy se provoz na silnicích zklidnil, kalamita pokračovala na železnici, několik tratí je zavátých nebo na ně popadaly stromy.

Uzavřené železniční trati (kvůli počasí):

  • 120 (Praha–Rakovník) v úseku Řevničov–Rakovník – popadané stromy
  • 170 (Praha–Plzeň–Cheb) v úseku Lážně Kynžvart–Dolní Žandov – popadané stromy
  • 148 (Cheb–Hranice v Čehách) v úseku Aš–Hranice v Čechách – nesjízdná trať
  • 824 (Cheb–Zwickau) v úseku Vojtanov–Bad Brambach – nesjízdná trať

Studená fronta a s ní i sněžení se z Krušných hor začaly pomalu přesouvat do vnitrozemí. Předpoklady, že odpoledne bude sněžit v Praze, se nenaplnily, město zasáhl déšť, studená fronta se zastavila západně od města, v podvečer se místy vyskytly smíšené srážky. Východ Čech, Morava a Slezsko tak zatím zůstávají holé. I na některých místech, kde nesněžilo, však přes den pršelo. V noci se proto může tvořit náledí.

Při cestách do horských oblastí musí řidiči počítat s komplikacemi. Silničáři doporučují zimní výbavu, nemrznoucí směs do ostřikovačů a zámky ošetřené proti zamrznutí. „Je potřeba počítat se sněhem a s technikou na silnicích a vyčlenit si delší čas jízdy,“ řekl dispečer karlovarských silničářů Josef Bulka. Dodal, že vozy údržby není vhodné předjíždět, ale naopak jet za nimi po upravené vozovce. „Chtěl bych požádat turisty, aby parkovali pouze na vyhrazených parkovištích a nenechávali auta na komunikacích, kde kolem nich naše technika nemůže projet,“ doplnil Bulka.

  • Kolona aut autor: Libor Zavoral, zdroj: ČTK
  • Zasněžená silnice na Cínovci autor: Libor Zavoral, zdroj: ČTK

Nejvážnější dopravní omezení vyhlásili silničáři večer v Ústeckém kraji. Uzavřeli mezinárodní silnici I/7 mezi Chomutovem a Horou Svatého Šebestiána, a to proto, že Sasko uzavřelo svoji navazující silnici. Kraj trápí sněžení po celý den, špatné počasí ovlivnilo provoz i na dalších hlavních tazích. Tvořilo se náledí, proto došlo k řadě nehod a na silnicích vázly kamiony.

Karlovarském kraji už od noci ve vyšších polohách po příchodu studené fronty přešel déšť ve sněžení a teplota se dostala dva stupně pod nulu. Sníh padá celý den, často zůstává až v několikacentimetrové vrstvě na vozovkách. „Nejhorší situace je v Krušných horách, fouká zde silný vítr, který snižuje viditelnost, a bez přestávky sněží,“ řekl Bulka. Problémy mají na prudších svazích kamiony. Na Karlovarsku také havarovalo několik aut. U Sokolova se převrátil vůz s přívěsem pro transport dřeva, blokoval sjezd ze silnice I/6 na Sokolov, Staré Sedlo a Loket. 

Vážné problémy nastaly na železnici. Na hlavní tah Plzeň–Cheb dopoledne spadl strom a přerušil provoz, odpoledne byla trať opět zprůjezdněna. Totéž se ale opakovalo večer, výluka ovlivní provoz nejméně do deseti hodin. Večer byla kvůli kalamitě uzavřena také trať z Aše do Hranic v Čechách, mimo provoz bude nejméně do pátku. Podobně dopadla i přeshraniční trať mezi Vojtanovem a saským Bad Brambach.

Sníh padá také na území téměř celého Plzeňského kraje, zejména v nejvyšších polohách na Klatovsku a Tachovsku. Opatrní musí být řidiči zejména v příhraničním úseku dálnice D5, silničáři ale ubezpečují, že údržbu nezanedbávají. „Jezdíme od rána od 6:00, ale jenom po nejvyšších kopcích. Na silnicích v kraji je zatím provoz bez problémů,“ řekl dispečer Jiří Slapnička.

Večer začalo sněžit také v Libereckém kraji. Místní silničáři ale byli připraveni, na sníh čekali už od rána, ale dlouho marně. Kromě nich čekali na sníh a především ochlazení také vlekaři, kteří kvůli dosud panujícím vysokým teplotám nemohli použít ani sněhová děla. Ačkoli sníh nakonec přišel, zatím je ho málo a lyžovat se pravděpodobně o víkendu ještě nebude.

Sníh napadl i ve Středočeském kraji. Nadílka sice nebyla tak vydatná, přesto přispěla k pádu stromů, které přehradily železniční trať mezi Kladnem a Rakovníkem.

Lyžaři se nemohou těšit na otevřené sjezdovky ani v Krušných horách, vleky zůstanou stát. „Očekáváme ale, že skalní skialpinisté či běžkaři si sem cestu najdou,“ připustil Miroslav Račko z horské služby na Božím Daru. Dnes by nikomu hřebenové túry nedoporučoval, o víkendu bude ale podle něj počasí vhodné pro horskou turistiku.

Český hydrometeorologický ústav vydal varování pro celou republiku, upozorňuje na možnost silného sněžení, tvorby sněhových jazyků a náledí. Varování platí do odvolání. 

Předpověď pro nejbližší dny

Zítra bude oblačno až zataženo, místy sněžení nebo sněhové přeháňky, déšť nebo déšť se sněhem jen v polohách pod 300 m, na JV srážky jen ojediněle a přechodně i polojasno; nejvyšší teploty -1 až +3 °C, na východě až 5 °C.

O víkendu se očekává velmi podobné počasí jako zítra, sobota bude o něco slunečnější. Minimální teploty klesnou na -1 až -6 °C, při zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce až -11 °C; maximální teploty se vyšplhají na -1 až +4 °C.