Zemřela legenda lidové písně a valašského folkloru Jarmila Šuláková

Ve věku 87 let zemřela Jarmila Šuláková, královna valašské lidové písně. Dlouhá desetiletí patřila v tuzemsku mezi nejpopulárnější folklorní zpěvačky, ale uznání se jí dostalo i v zahraničí. Značné divácké oblibě se těšila její vystoupení s folkrockovou kapelou Fleret, jejíž členkou byla 16 let a s níž dokázala rozezpívat amfiteátr folkové Zahrady i příznivce tvrdší muziky na festivalu Masters of Rock.

Rodačka ze Vsetína zůstala svému kraji věrná. Kromě zpěvu proslula i malebným valašským nářečím, optimismem, energií, řízným humorem a smyslem pro recesi. „Ženská ekrazit“, řekl o ní kdysi primáš Hradišťanu Jura Pavlica. Její dokonalá pěvecká technika a spontánní výraz vynikly v mnoha pořadech, také v rozhlase a televizi, anebo při natáčení desek. 

Hity z lidových písniček

obrázek
Zdroj: ČT24

I díky tomu se jí podařilo udělat z lidových písniček hity - v knize Kdo je kdo na přelomu 20. století se uvádí, že tím prvním byla skladba Okolo Súče. Z dalších známých písní lze zmínit A vy páni muziganti, Beskyde, Beskyde, Nasela si žitečka, A já bych sa vdávala nebo Sadila jsem marijánku.

Šuláková dala koncertům definitivní sbohem před čtyřmi lety. Muzikantskou štafetu po ní převzala dcera Zuzana, která v současnosti vystupuje právě se zmiňovanou skupinou Fleret.

Loni v listopadu se Jarmila Šuláková stihla dočkat své knižní biografie pod názvem „Obyčejná valašská cérka“.

Zemřela legenda valašského folkloru Jarmila Šuláková (zdroj: ČT24)

Lítost nad smrtí Šulákové vyjádřil prezident i ministr kultury

Jarmila Šuláková naplnila svůj umělecký život nezapomenutelným hlasem, optimismem i temperamentem, uvedl v neděli na sociálních sítích ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Úctu vyjádřil také prezident Miloš Zeman.

„Výřečná, vtipná dáma, umělkyně s širokým srdcem, která udělala pro tradiční lidovou kulturu tak mnoho, dávala celý svůj bohatý umělecký život radost nám všem svým nezapomenutelným hlasem, optimismem i temperamentem. Čest její památce,“ uvedl Daniel Herman na facebookové stránce ministerstva kultury.

Na smutnou zprávu pro všechny milovníku folklóru reagoval prostřednictvím twitteru také prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. „Pan prezident si vážil Jarmily Šulákové a svoji úctu vyjádří i tím, že na její pohřeb zašle prezidentský věnec,“ napsal mluvčí.

Narodila se 27. června 1929 ve Vsetíně. K muzice ji přivedli rodiče, maminka zpívala a hrála ochotnické divadlo, tatínek byl muzikant, hrál na několik nástrojů a měl taneční kapelu.

Od roku 1951 zpívala celých 14 let se souborem Kyčera. V té době také začala spolupracovat s proslulým Brněnským orchestrem lidových nástrojů, se kterým v rázovitém valašském kroji procestovala skoro celý svět.

Během bohaté umělecké kariéry si vysloužila přezdívky Královna lidové písně nebo Valašská královna matka. Za svůj hudební život vystupovala s řadou cimbálových souborů doma i v zahraničí.

Původně se vyučila švadlenou, ale dlouho pracovala ve vsetínské prodejně Supraphonu. Z obchodu s deskami odešla až před důchodem. Provdala se za houslistu Ludvíka Schmidta a označila jej za svého velkého učitele.