Bývalý agent StB Minařík jde do vězení. Pokusil se o sebevraždu nelegální zbraní

Bývalý agent StB Pavel Minařík musí na čtyři měsíce do vězení za nepovolené ozbrojování. Předloni se pokusil o sebevraždu nelegálně drženou zbraní. Byl tehdy ve zkušební době po podmínečném propuštění za pojistný podvod, píše deník Právo. Soudce nemohl udělit pokutu, protože 72letý Minařík je starobní důchodce žijící v bytě Červeného kříže.

Minařík se stal tajným spolupracovníkem StB v roce 1967 s krycím jménem Ulyxes, později Play. Následující rok se stal pracovníkem Sboru národní bezpečnosti. V roce 1969 vyslala StB Minaříka do Německa, kde pracoval sedm let jako redaktor Rádia Svobodná Evropa.

Během svého působení v RFE několikrát navrhoval akci, při níž by výbuchem nálože bylo vyřazeno z provozu pět vysílacích stanovišť Svobodné Evropy. Akci ale nakonec neuskutečnil. Návrat Minaříka do Československa v roce 1976 využil komunistický režim v diskreditační kampani proti Svobodné Evropě.

Trestu za Mnichov se vyhnul, za podvod ne

Kvůli plánu na odpálení náloží byl v roce 1991 obviněn z přípravy trestného činu obecného ohrožení. První rozsudek, čtyři roky nepodmíněně, padl v září 1993. Proti verdiktu se Minařík odvolal a kauza byla v roce 2007 Nejvyšším soudem definitivně ukončena v Minaříkův prospěch. 

Vězení se mu však vyhnout nepodařilo. V roce 2010 byl na šest let odsouzen za pokus o pojišťovací podvod spáchaný v roce 1996. Dopustil se ho při obchodování s nákladem optických vláken, která shořela při převozu na Ukrajině. Soudy ho nakonec poslaly na čtyři roky za mříže.

Jiná možnost nebyla, říká soudce

Po propuštění z vězení ale Minaříka dostihly rodinné problémy. Kvůli nim se rozhodl spáchat sebevraždu na jednom z brněnských hřbitovů. U soudu tvrdil, že pistoli i náboje našel na dveřích svého bytu, státní zástupce ale tuto verzi zpochybnil a podotkl, že na podstatě trestného činu to nic nemění. Vzhledem k věku Minaříka však navrhl jen symbolický trest vězení.

Soudce Ondřej Klusák pak neměl jinou možnost než Minaříka poslat do vězení. „Podmínka nepřipadala v úvahu, když byl zrovna v podmínce. Zvažoval jsem i peněžitý trest, ale vzhledem k tomu, že je starobním důchodcem a bydlí v bytě Červeného kříže, nepřipadalo to v úvahu. Nezbylo nic jiného než vězení,“ cituje deník Právo slova soudce.