S novým lídrem k modrému nebi, vyzývá Tluchoř

Brno – ODS by se měla přestat bát Miroslava Kalouska a TOP 09 a začít děla pravicovou politiku, prohlásil ve večerních hodinách na kongresu ODS jeden z rebelujících poslanců Petr Tluchoř. Strana podle něj musí hájit svůj program, prosazovat nízké rovné daně, malý stát a reformy. Prospěla by jí také nová krev ve vedení. Debatu, která se táhne již od dopoledne, rozvířil ve večerních hodinách také další rebel Boris Štastný výrokem, že když slyší slovo „nedůvěryhodnost“, dostává „třesavku“.

Rebelové na kongresu ODS houfně vyzývali premiéra Petra Nečase k odchodu z čela strany. „Koalice může žít i bez Petra Nečase. Nežijeme v absolutní monarchii, aby platilo: Nečas, nebo smrt,“ zdůraznil neformální vůdce vnitrostranické opozice Tluchoř. Podobně se vyjádřil také Tomáš Úlehla, podle kterého by měl Nečas vyvodit osobní zodpovědnost z prohraných voleb. „Bojíme se přijímat zodpovědnost za vlastní neúspěchy, a to volič trestá,“ podotkl Úlehla.

Tluchoř vnímal Nečasův projev jako abdikační

Nečasův projev na kongresu považuje Tluchoř za abdikační. "Jsem rád, že Petr Nečas přiznal své chyby, kterých se při vedení ODS dopustil, řekl v rozhovoru pro Českou televizi Tluchoř. Zároveň ale podotkl, že v projevu chyběla druhá část, a tou je vyvození odpovědnosti.

Petr Tluchoř

„Za poslední dva roky od nás odešlo 6 tisíc našich členů. Jak můžeme chtít, aby nám věřili voliči, když nám nevěří ani naši vlastní lidé.“

Tluchoř komentoval také Nečasův výrok o potřebě exekutivního místopředsedy strany, který by se měl starat o chod strany, pokud je její předseda zahlcen prací. „Je to dlouhodobá záležitost. Na každém kongresu se volá po někom, kdo se bude starat o vnitřní chod strany. To by měl být první místopředseda,“ říká Tluchoř s tím, že první místopředsedkyně Miroslava Němcová nezaměřila svou pozornost na ODS vůbec.

Takový místopředseda je sice potřeba, ale podle Tluchoře to není cesta, jak zachránit stranu. Podle Tluchoře je potřeba, aby se strana navrátila k programu a prosazování pravicové politiky v České republice. Straně by prý i pomohlo, kdyby se do vedení strany dostala jména jako Martin Kuba, Pavel Blažek nebo Jiří Pospíšil.

23. kongres ODS
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Odklon ODS od jejího programu kritizoval i Šťastný

Boj nespokojených poslanců ODS s vedením vlastní strany o vládní balíček daňových změn není rebelií, řekl dnes na kongresu ODS v Brně pražský poslanec Boris Šťastný. Poslance, kteří podle něj plní povinnost hájit program ODS, za který byli zvoleni, vedení strany postavilo do „schizofrenní volby“ mezi koaliční vládou, která se odklání od ideových principů, nebo vládou s komunisty. Šťastný byl jedním z posledních řečníků, než bylo sobotní jednání kongresu na hodinu přerušeno kvůli večeři. 

„Jako poslanec jsem se ocitl v situaci, kdy jsem ve sněmovně nucen znovu a znovu hlasovat s programem, za který jsem byl zvolen,“ prohlásil Šťastný. Kongres pak požádal, aby poslancům umožnil hlasovat v souladu s programovými principy, na nichž ODS v minulosti stavěla. Položil otázku, kdo je více vinen nejednotností strany: zda ten, kdo trvá na dodržování jejího programu, či ten, kdo si z vládní pozice vynucuje, aby program strany dodržován nebyl. 

Štastný také hovořil o „ideové rozplizlosti“ ODS, která jen těžko může uzavírat koalice, když neví, jak daleko může zajít při domluvě politických kompromisů. „Smysl naší existence - ostrá artikulace a obhajoba zájmů pravicového voliče - je pryč,“ míní poslanec. ODS podle něj zapomíná, že má být především ideovým konkurentem levice. 

Poslanecký klub ODS nyní rozděluje vládní daňový balíček, s nímž spojila vláda důvěru. Jedinou podmínkou, aby revoltující poslanci předlohu podpořili, je to, že se nezvýší daň z přidané hodnoty, uvedl v debatě na kongresu další z takzvaných rebelů Ivan Fuksa.   

Balíček zvyšuje obě sazby o procentní bod na 15 a 21 procent. Nečas ve svém kompromisu navrhl zvýšit o procentní bod jen sníženou sazbu DPH. Nespokojeným poslancům to ale nestačí. „Stojí nám za to, abychom kvůli šesti miliardám absolvovali tento vnitřní rozkol uvnitř ODS, abychom naštvali deset milionů lidí?“ tázal se při svém projevu Fuksa.