O šéfa ODS nám nejde, vedení se ale musí změnit, naznačil Fuksa

Praha/Brno – Nechceme zánik vlády ani ODS, nepořádáme osobní útok na předsedu. Jde nám o to samé, co v předchozích 6 týdnech diskuzí, tvrdí před začátkem kongresu občanských demokratů jeden z tzv. stranických rebelů Ivan Fuksa. Jako osoba, která spolu s několika dalšími drží Nečasovu vládu v šachu, si na brněnském sjezdu užije pozornosti více než kdykoliv jindy. Fuksa se podle svých slov pokusí co největšímu množství delegátů připomenout, že zvyšování daní ODS nikdy neslibovala. Náhlého protikandidáta na předsedu strany Fuksa ve vysílání ČT taktéž neslíbil, změna v užším vedení je ale podle něho nutná.

Skupina stranických odpůrců daňového balíčku, za kterou stojí silná středočeská ODS, by mohla kongres brát jako definitivní rozuzlení sporu s většinou ODS. Podle Fuksy může skutečně dojít k názorové bitvě – o konzervativních hodnotách a dalším směru strany. „Vycházím z toho, že v minulém programu jsme neměli žádné zvyšování daní, není ani v programovém prohlášení ani v koaliční smlouvě. Dokonce významné vystoupení premiéra při posledních parlamentních volbách bylo jednoznačné prohlášení, že nebudeme zvyšovat daně,“ nastínil bývalý ministr.

Petr Nečas si před začátkem klíčového sněmu alespoň navenek věří a prohlásil, že i po něm bude pokračovat jako premiér se současnou vládou. Je ale stále silněji cítit, že si z kongresu jako utvrzený předseda odnese určité „závazky“. „Celou dobu, kdy se diskutuje daňový balíček, jsme hovořili o tom, že nechceme pád vlády, nepřejeme si dělat žádné radikální změny a dokonce máme společný cíl – nepřekročit tříprocentní deficit státního rozpočtu. Pouze si nepřejeme, abychom zvyšovali daně,“ vyjádřil Fuksa.

Rebelující poslanci ODS
Zdroj: ČT24

Nečas získal předsednickou nominaci z deseti krajů. Nepodpořila ho například královehradecká, liberecká nebo právě středočeská ODS. Pro nedělní hlasování je silným favoritem, podle Fuksy by ale tajné hlasování nemuselo být tak lehce předvídatelné. Právě veřejné hlasování ve většině krajů prý mohlo způsobit, že „spousta delegátů možná nevyjadřovala naplno svůj postoj“.

Ivan Fuksa:

„Pokud se na kongresu podaří to, co v ODS bylo vždy samozřejmé, tedy že veškeré personální záležitosti se hlasovaly tajně, tak volba může mít další nový, i nečekaný vývoj.“

Přesto straničtí rebelové podle všeho nemíří na nejvyšší stupeň ODS a poohlížejí se spíše po místopředsednických místech. V pátek ráno středočeská ODS navrhla na prvního místopředsedu europoslance Hynka Fajmona, na další post v užším vedeví středočeši nominovali přímo Fuksu. „Je tu celá řada kandidátů na posty místopředsedů. ODS potřebuje tuto změnu. Vnímáme to tak, že vedení strany je nemocné a je třeba tam dát takové kandidáty, kteří by dokázali věrohodně vysvětlit veřejnosti, že návrhy k řešení jsou proveditelné, ale v prvé řadě musí respektovat programové cíle ODS,“ zmínil Fuksa.

Volby naznačovaly, že Nečas se má bát. Regionální sněmy ho ale podporují

Delegáti se sejdou na volebním kongresu o víkendu v Brně. Těsně po krajských a senátních volbách situace nasvědčovala tomu, že by se Petr Nečas měl o svou pozici začít strachovat, šéf poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura ale jen několik dní před kongresem v rozhovoru pro ČT vyjádřil přesvědčení, že premiér svůj primát ve straně obhájí.

Část ODS podporující Nečase si od kongresu slibuje nové vedení, jemuž by mohl silný mandát pomoci vypořádat se s takzvanou skupinou rebelů, s nimiž stále nenašli poslanci ODS shodu na podpoře vládního balíčku daňových změn. Jeden z rebelů Petr Tluchoř ale již avizoval, že ani kongres názory neposlušných poslanců nemůže změnit. Možný další vývoj kolem skupiny naznačil další z rebelujících poslanců Radim Fiala, který kvůli neshodám opustil řady ODS.

Regiony podporující Petra Nečase:

Praha, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Vysočina, Jihomoravský, Olomoucký, Moravskoslezský, Zlínský

Regiony, které nepodporují nikoho:

Středočeský, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický

Rozhovor s Ivanem Fuksou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod