Nečas a Fico: Proti Bruselu jdeme společně do boje o jádro

Uherské Hradiště/Trenčín – Česká a Slovenská republika chtějí nadále společně a tvrdě postupovat v obraně své jaderné energetiky před výhradami evropských institucí. Na historicky prvním společném jednání českého a slovenského kabinetu to uvedli premiéři Petr Nečas a Robert Fico. Spolupráci chtějí obě země prohloubit také ve vojenské oblasti.

„Dnes jsme dohodli společný a tvrdý postup, pokud jde o ochranu českých a slovenských národních zájmů v oblasti jádra,“ uvedl po jednání obou vlád v Uherském Hradišti předseda slovenského kabinetu Robert Fico. „Shodli jsme se na tom, že máme silný zájem na dalším úspěšném fungování jaderné energetiky v Evropské unii. Je společným zájmem evropskou cestou zabránit torpédování jejího dalšího rozvoje,“ doplnil ho jeho český protějšek Petr Nečas.

Jaderná energetika se v sedmadvacítce v této chvíli totiž netěší velké přízni, plošně od ní ustoupilo samo Německo (zejména v reakci na katastrofu japonské atomové elektrárny ve Fukušimě).

Slovenský premiér Robert Fico:

„Odmítáme, aby politické orgány Evropské unie politizovaly problém bezpečnosti atomových elektráren, a žádáme naše partnery na úrovni Evropské unie, aby férově informovali o tom, že se bezpečnost našich jaderných elektráren nachází na velmi vysoké úrovni.“

Český a slovenský kabinet, které zasedli ke společnému jednání poprvé od rozpadu Československa před dvaceti lety, si přislíbily užší spolupráci na konkrétních projektech i v jiných energetických oblastech, posílit chtějí svou nezávislost především v otázce ropy a plynu. Jednou z věcí, o něž se chtějí obě země v budoucnu zasadit, je možnost obousměrného proudění plynu; díky němu by se tak na Slovensku nemusela opakovat plynová krize z ledna 2009.

Čeští a slovenští vojáci na cestě ke společnému salutování

Druhou klíčovou oblast, v níž chtějí země spolupracovat, představuje armáda. „Je zde obrovský prostor nakročit od pouhé spolupráce ke skutečnému sdílení kapacit počínaje výcvikem, vzděláváním, logistikou až po bojové jednotky,“ řekl Nečas s tím, že česká a slovenská armáda prokázala nadstandardní kompatibilitu už na zahraničních misích.  

Již dnes proto také ministři obrany Alexandr Vondra a Martin Glváč podepsali dohodu o spolupráci při zajišťování vojenského leteckého provozu, vytvoření letových oblastí a organizaci společných cvičení a výcviku.

Oba předsedové vlád ale zároveň připustili, že k prohlubování vojenské spolupráce země vede vidina úspor. „Jsme pod velkým hospodářským tlakem, obě dvě země musí konsolidovat veřejné finance a věřím, že za méně peněz se dá společně udělat více,“ konstatoval Fico.

  • Slovenská armáda zdroj: ČT24
  • Česká armáda autor: Tomáš Hájek, zdroj: Isifa/LN

Vlády obou zemí jednaly taky o železniční dopravě, kde zmínily možnost fúze českého a slovenského Carga. „Jestli má přežít železniční doprava v Čechách a na Slovensku, je řešení jen spojování se do větších celků,“ podotknul Fico. „Vznikla by skutečně silná společnost, která by svými výkony byla evropskou trojkou nebo čtyřkou,“ zdůraznil Nečas.  

Fico Čechům: Jsme pro vás náruč připravená k objetí

Společné jednání vlád Petra Nečase a Roberta Fica dopoledne probíhalo v Uherském Hradišti, poté se přesunulo do nedalekého Trenčína, kde politiky čekal pracovní oběd. Setkání si kladlo za cíl utužit spolupráci mezi oběma zeměmi a potvrdit nadstandardnost vzájemných vztahů; navazovalo na včerejší oslavy 94 let od vzniku společného československého státu.

Jednání české a slovenské vlády tématem Událostí (zdroj: ČT24)

Schůze se nesla v tradičně přátelské atmosféře. „Chci všem českým občanům vyjádřit dík za to, s jakým pochopením a pozitivním naladěním jste přijali slovenskou touhu po samostatnosti a politické dospělosti,“ řekl již před začátkem jednání slovenský premiér Robert Fico. „Slovenská samostatnost je pro vás otevřenou náručí připravenou na objetí.“

Záchranná operace s krycím názvem „frťan“

Setkání se od prvopočátku neslo v mimořádně přátelské atmosféře. Vzhledem k mrazivému počasí v Uherském Hradišti vyhlásil Petr Nečas hned v úvodu „záchrannou operaci“ a vlastní i slovenské ministry pohostil tuzemskou slivovicí, podle svých slov také proto, aby dokázal, že je neškodná. „Nebudu mít nic proti tomu, když slovenští kolegové počkají, až si dají prvního frťana čeští ministři,“ řekl s úsměvem s odkazem na metanolovou aféru. K výrazně civilnímu rozměru přispěl i Fico, když Čechům poděkoval za to, že jako turisté nezanevřeli na Tatry ani slovenská termální koupaliště.

Na rozdíl od dřívějších jednání se ovšem dnešní zasedání obou kabinetů soustředilo na konkrétní projekty, „a nikoli politické a diplomatické řeči o tom, jak budeme spolupracovat na bilaterální úrovni“, jak podotkl sám Nečas. Od dneška si slibuje zahájení nové tradice, což potvrdil i Fico. Každoroční sezení by se mělo opakovat vždy na podzim. „Zasedání by se konala mimo naše dvě, byť krásná, tak dominantní hlavní města. I z tohoto pohledu dáme našim vztahům širší dimenzi,“ řekl předseda české vlády.

Petr Nečas o společném jednání vlád:

„Jednání bylo úspěšné, přineslo konkrétní výsledky a potvrdilo velmi harmonické vztahy, které na evropské úrovni v takové míře není možné najít.“