Vyšetřovací komise nejen pro poslance? Nečas si klepe na čelo

Praha – Premiér Petr Nečas (ODS) dnes jednoznačně odmítl výzvu občanské inciativy Vraťte nám stát, která navrhuje, aby se členy parlamentní vyšetřovací komise s přístupem k odposlechům a zprávám BIS mohli stát lidé, jež nezasedají v Poslanecké sněmovně. Zatímco inciativa si od této změny slibuje zprůhlednění a vyšetření vazeb mezi podnikateli, lobbisty a politiky, podle Nečase by šlo o rozklad českého bezpečnostního systému.

Podle návrhu na zřízení vyšetřovací komise s účastí občanů, který inciativa Vraťte nám stát zveřejnila na svých webových stránkách, není sněmovní vyšetřovací komise ve stávající podobě akceschopná, protože případné přečiny zákonodárců šetří jejich straničtí kolegové.

„Potom funguje princip, že se všichni kryjí vzájemně. Proto také vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny nic nevyšetřily, protože členy mohou být podle jednacího řádu jen poslanci,“ konstatuje inciativa s tím, že podle jejího návrhu by měly v takto „obrozené“ komisi zasednout respektované osobnosti z mimoparlamentní sféry. Řešení by podle ní bylo snadné; stačilo by z jednacího řádu Poslanecké sněmovny vypustit podmínku, že členem komise může být jen poslanec.

Nečas říká „ne“

Premiér Petr Nečas dnes ovšem tento návrh jednoznačně odmítl. „Představa, že si někdo bude listovat živými svazky bezpečnostních složek a že si tam bude vyzobávat to, co bude potřebovat a bude s tím zacházet bez toho, že by sám měl bezpečnostní prověrku, je v podstatě rozklad bezpečnostního systému v této zemi,“ konstatoval předseda vlády s tím, že podobný model nefunguje v žádné demokratické zemi.

Šéf kabinetu ovšem zároveň připustil, že by byl ochotný uvažovat o zřízení zvláštního kontrolního orgánu, který by pracoval tam, kde by parlamentní kontrolní komise dospěla k podezření, že některou bezpečnostní složkou byl porušen zákon. Taková komise by potom mohla nahlížet i do živých svazků, podmínkou podle Nečase ovšem je, aby byla složená „z renomovaných osobností právnického typu“, například bývalých místopředsedů Nejvyššího soudu.

Předseda vlády Petr Nečas:

„Představa občanských aktivistů, jak nám brouzdají svazky bezpečnostních složek, je věc, nad kterou mi zůstává rozum stát.“

Studio ČT24 o odposleších (zdroj: ČT24)