Muž spojený s dluhy Key Investments spáchal sebevraždu

Teplice – Teplická policie řeší sebevraždu sedmdesátiletého muže, podle informací Mladé fronty DNES se jedná o advokáta Jana Vankeho, jehož jméno je spojené s případem krachu Hornické zaměstnanecké zdravotní pojišťovny (HZZP). Jakožto správce její konkurzní podstaty svěřil část pohledávky ve výši 250 milionů korun, kterou mělo vůči HZZP ministerstvo financí, do péče společnosti Key Investments. Peníze ovšem zmizely v nenávratnu a podle mediálních spekulací by právě tento případ mohl stát za Vankeho sebevraždou.

Policie odmítla o totožnosti mrtvého informovat. „Můžu potvrdit jen to, že vyšetřujeme sebevraždu zastřelením. Jedná se o muže ročník 1942,“ uvedla policejní mluvčí Marie Pivková. Mladá fronta DNES s odvoláním na zdroj obeznámený s případem doplnila, že se advokát zastřelil ve své kanceláři (Vanke působil v právnické kanceláři Vanke & Dvořáková & Bitterová) krátce po deváté ráno. Proč to udělal, vyšetřovatelé zjišťují. Nařízena je soudní pitva.

Správcem konkurzní podstaty Hornické zaměstnanecké zdravotnické pojišťovny byl od roku 1996, kdy byl konkurz prohlášen. V témže roce pojišťovna vstoupila do likvidace. Podle likvidátora Stanislava Cysaře se Vankemu podařilo od dlužníků vymoci více než 400 milionů korun, jež měla zpočátku na kontě Konsolidační banka, později Vanke svěřil zhruba 250 milionů korun z vymožené částky společnosti Key Investments.

Značnou část této částky správce dodnes nedostal zpět, stejný osud potkal také ostatní klienty. Jak tvrdí Česká pozice, Vanke na řadu otázek stran transakce odmítl odpovědět s tím, že případ vyšetřuje policie. Podle zdrojů serveru se nicméně Vanke v inkriminované době „v prvních letech tohoto století“ velice dobře znal s tehdejším šéfem Key Investments Vladimírem Kroužeckým.

Konkurzní řízení, které trvá víc než 16 let, se nepodařilo dodnes ukončit a případ již vyšetřuje policie.