Čeští bezdomovci zabojují v Mexiku o fotbalovou slávu

Praha - O šanci reprezentovat Českou republiku na říjnovém světovém fotbalovém šampionátu bezdomovců (Homeless World Cup) v Mexiku se dnes utkalo na veřejném hřišti v Masné ulici na pražském Starém Městě pět českých týmů. Klienti různých organizací a sociálních zařízení zaměřených na problematiku bezdomovectví, sociálního vyloučení a léčbu drogových závislostí se tak zúčastnili národní kvalifikace na mezinárodní fotbalový projekt.

„Přeji vám, abyste si hru užili a hráli podle pravidel fair play,“ pronesl k účastníkům bývalý fotbalový reprezentant Antonín Panenka a slavnostním výkopem zahájil sportovní klání. Na to se týmy pustily do nelítostných soubojů o celkové prvenství v kvalifikaci. O úvod se duelem postaraly týmy Darmoděj a FC Sananim, druhý jmenovaný pak nakonec obstál v turnaji nejúspěšněji. I přes velmi teplé počasí předváděli hráči velké zaujetí pro hru a diváky i fanoušky odměnili řadou pěkných gólů i technických fines.

„Není tu žádný hráč se zkušenostmi s profesionálním fotbalem. Je to i tím, že ti kluci se dostanou do problémů dříve, než mohou něco dokázat. Jsou to všechno kluci, kteří neměli v životě štěstí, a my doufáme, že prostřednictvím fotbalu se jim ho trochu dostane,“ uvedl jeden z organizátorů akce Josef Šedivý.

Reportáž Ley Surovcové o fotbalovém klání bezdomovců (zdroj: ČT24)

Letošní mistrovství se uskuteční od 6. do 14. října v Mexico City. Ubytování na mistrovství zajišťují organizátoři turnaje. „Naším úkolem je sehnat peníze na cestu. Když je mistrovství světa v zámoří, tak jako letos, je trochu problém získat 300 tisíc korun potřebných na letenky pro bezdomovce,“ řekl Šedivý.

Pozitivní síla fotbalu

  • Z výzkumu mezi 381 hráči, kteří se zúčastnili mistrovství světa v roce 2007 v Kodani, například vyplývá, že 93 procent hráčů získalo novou motivaci do života, 83 procent má lepší vztahy se svými blízkými a 71 procent si v životě významně polepšilo.
  • Také český fotbalista Jiří Sup bral 17 let drogy. Před dvěma lety pomohl týmu do finále a reprezentoval v Riu de Janeiru. Jeho život pak nabral jiný směr, dnes je zaměstnán v nemocnici, nedávno se mu narodila dcera a sám o sobě prohlašuje, že je šťastný člověk.

Mistrovství světa týmů bezdomovců se koná od roku 2003 a snaží se využít pozitivní síly fotbalu ke zvyšování povědomí o problému sociálního vyloučení a chudoby ve světě. Obecným cílem projektu je pomoci sociálně vyloučeným (lidem bez domova, vyléčeným uživatelům drog). Čeští účastníci mají možnost změřit své síly se zahraničními reprezentanty již pošesté, nejlépe se zatím umístili na 15. místě.