Tisíce lidí zašly na hokej do restaurací a na náměstí

Praha/Bratislava – Semifinálový souboj hokejového mistrovství světa mezi Českou republikou a Slovenskem naplnil v obou zemích i náměstí, restaurace a bary. Zápas sledují desítky tisíc lidí. Staroměstské náměstí v Praze se postupně plnilo celé odpoledne, počet fanoušků před velkoplošnou obrazovkou nakonec mnohonásobně převýšil zájemce o dění na pražském orloji. Zhruba čtyři tisícovky fanoušků jim pak konkurovaly na Štefánikovo náměstí v Bratislavě.

Příznivci se na Staroměstské náměstí začali scházet již desítky minut před začátkem přímého přenosu. Často v dresech českého týmu si krátili čekání zpěvem a skandováním „Češi, Češi“. Někteří fanoušci měli klobouky nebo paruky v národních barvách, troubili na trumpetky a točili řehtačkami. Nad hlavami lidí vlály státní vlajky, vedle záplavy českých se objevilo i pár slovenských, mnozí měli vlajky tradičně namalované na tvářích. Velkoplošné obrazovky si na zápas a jeho sledování nachystali i na jiných místech republiky.

  • Zápas Slovensko - ČR zdroj: ČT24
  • Čeští fanoušci zdroj: ČT24

Záplavu fanoušků oblečených v slovenských dresech nebo se státními vlajkami naopak přitáhly velkoplošnou obrazovku v centru Bratislavy. Náměstí u Dunaje se začalo plnit už několik desítek minut před zahájením utkání. Fanoušci sledující zápas pod širým nebem v centru slovenské metropole ze začátku většinou bez skandování sledovali dění na ledě, z davu bylo jen občas vidět mávaní vlajkami nebo se ozýval potlesk a skandování „Slovensko, Slovensko“. Poklidná atmosféra se rázem změnila po úvodním gólu Miroslava Šatana, který poslal slovenský tým do vedení. Na to fanoušci podle očekávání zareagovali mohutným burácením.

Mnoho příznivců slovenského hokeje před sledováním zápasu ve stoje u velkoplošné obrazovky upřednostnilo pohodlné posezení v okolních barech a putykách, které také přinesly utkání v přímém přenosu. Velkoplošné obrazovky nachystala pro fanoušky také další slovenská města.