Kvůli novému zákonu přicházejí postižení o práci

Praha - V Česku žije přes čtyřicet tisíc lidí po opakovaných operacích, nádorových onemocněních nebo s epilepsií. Úřady je několik let evidovali jako osoby se zdravotním znevýhodněním. Nový zákon ale počátkem roku tuhle kategorii zrušil. Lidé, kteří pracovali ve chráněném režimu, tak začínají přicházet o místa.

Novela zákona je na chvíli proměnila ve zdravé. Ve skutečnosti ale mají do stoprocentní kondice daleko. „Jsou to lehce mentálně postižení, lidé s psychiatrickými diagnózami nebo s roztroušenou sklerózou,“ vysvětlila Hana Potměšilová z Nadačního fondu pro podporu osob se zdravotním postižením.

Patří mezi ně i paní Eva Machová. Přes opakované operace rukou a artritidy uklízí osm hodin denně v chemické továrně. Zaměstnavatel navíc díky ní plní svou povinnost zaměstnat čtyři procenta lidí se zdravotním omezením nebo postižením. Nový zákon z ní už teď ale v květnu udělá zdravého člověka. A tak paní Machová počítá s tím, že se ocitne na úřadu práce.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Zdravotně postižení si mohli svůj statut do konce loňského roku prodloužit

Lidé se zdravotním znevýhodněním si mohli svůj statut prodloužit do konce loňského roku, tisíce z nich to ale nestihly. „Nám na jaře 2012 zázračně zůstává vyléčeno nemalé množství lidí, kteří přicházejí o práci. Protože pro chráněný i otevřený trh práce jsou nezajímaví,“ dodala Potměšilová. Ochranu ztratí nakonec všichni se zdravotním znevýhodněním. Úplně ji zákon zruší v roce 2015.

Podle ministerstva mohou tito lidé podstoupit další kolo lékařských posudků, nově požádat o invalidní důchod a tím se na chráněném místě udržet. „Bude zařazen do invalidního stupně nejlehčí kategorie, nebo tak nebude posouzen a bude jako zdravý, byť jsme si vědomi, že má handicap, ale to máme všichni,“ řekl ředitel odboru politiky zaměstnanosti Štefan Duháň.

Novela se dotkla nejen větších firem, ale i chráněných dílen. Na papírově zdravého zaměstnance taková dílna nedostane dotace. Každý, kdo byl úředně vyléčen, se může odvolat buď na úřadu práce, nebo v druhém stupni přímo na ministerstvu.