Dělat změny v době, kdy se systém dostává do deficitu, není jednoduché

Praha – Ministerstvo má připravený věcný návrh zákona o zdravotních pojišťovnách. Ten by je měl sloučit všechny pod jednu střechu. K tomu je potřeba udělat celou řadu drobnějších změn, tvrdil ministr zdravotnictví Leoš Heger v Otázkách Václava Moravce na ČT24. Klíčové jsou podle něj v systému zdravotnictví dva zákony - o zdravotních pojišťovnách a univerzitních nemocnicích. Sociální demokraté berou podle hejtmana Středočeského kraje a stínového ministra zdravotnictví Davida Ratha celý plán ministerstva jako plán k odstartování privatizace zdravotních pojišťoven.

Před deseti lety byla spokojenost s fungováním zdravotnického systému vyšší než dnes. Přesahovala hranici čtyřiceti procent. Současný ministr zdravotnictví Leoš Heger chce podle svých slov další částí zdravotnické reformy nejen vylepšit postavení pacientů. Zákon o zdravotních pojišťovnách jim dá podle Hegera víc prostoru, jak regulovat zdravotní péči a motivovat pacienty. Ministerstvo zdravotnictví ale přiznává, že prosadit další část reformy bude dřina, stejně jako zákony promyslet a sepsat je do všech detailů. Inspiraci by tak mohla Česká republika hledat v zahraničí. V Maďarsku třeba pacient, který nedodrží léčebný režim, neodstane příspěvek na léky.

Rath tvrdí, že plány ministerstva vedou k privatizaci pojišťoven

Stínový ministr zdravotnictví David Rath s návrhy ministerstva nesouhlasí. „Pojišťovny jsou zezadu ovládány určitým soukromým kapitálem, a tak ztrácejí svůj veřejnoprávní charakter. Ministerstvo tuto chybu nechce odstranit, ono ji naopak chce posílit,“ dodává. Navíc se brání tím, že prý vše, co zazní ve sněmovně z úst opozice, je ze strany vládní koalice odmítáno. „Je trochu demotivující neustále ukazovat na jednotlivé dílčí chyby a hlouposti, když druhá strana si tvrdohlavě trvá na svém. Jde o příklad s IZIPem, se souhlasem obou rodičů, s elektronickými recepty nebo s lékovou politikou a s knihami přání a stížností,“ vysvětluje Rath.

Podle slov expertky Světové banky Hany Brixi nezáleží ani tak výběru modelu zdravotnického systému, ale spíš na tom, jak model funguje z pohledu pacienta a nakolik je racionální z pohledu poskytovatele.

Expertka Světové banky Hana Brixi

„Zdravotnický systém nebude nikdy ustaven tak, aby fungoval dokonale, drobné změny bude nutné dělat i do budoucna. Úloha státu ve zdravotnickém systému je podstatná. Slabou stránku spatřuji v samotném nákupu péče od poskytovatelů prostřednictvím pojišťoven a odpovědnosti pojišťoven za to, že nakupují péči za únosnou cenu a dobré kvality.“

Podle Hegera by měly být pojišťovny jinak řízeny, měly by mít podstatně užší správní rady bez přítomnosti politiků. „Pojišťovny by se měly vůči systému začít chovat pozitivně, kultivovat ho a zvyšovat jeho efektivitu,“ řekl ministr zdravotnictví. Vedle přípravy zákonu chce ministerstvo pokračovat ve změnách sítě nemocničních lůžek. Upraví přerozdělování vybraného pojistného. Ministerstvo také pokračuje v práci na sloučení vojenské zdravotní pojišťovny a zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra. Jasnější obrysy má zatím v Česku plán, podle kterého nebudou pojišťovny platit za úrazy při rizikových sportech. Podle plánů ministerstva zdravotnictví by nové zákony o veřejném zdravotním pojištění a zdravotních pojišťovnách mohly vstoupit v platnost k 1. lednu roku 2014.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)