Starkovi vadí nálepka mafiána, chce po státu 630 milionů

Praha - Příbramský podnikatel Jaroslav Starka chce po státu kvůli neprokázanému obvinění, že se podílel na únosu Lamberta Krejčíře, 630 milionů korun. Píšou to dnešní Lidové noviny. Stejně tak žádá finanční odškodnění i jeho spolupracovník, viceprezident příbramského fotbalového klubu Vlastimil Spěvák. Ten chce, aby mu stát zaplatil 19 380 000 korun a omluvil se mu. Pokud ne, bude požadovat odškodnění 100 milionů, píše deník.

„Pan Spěvák byl nespravedlivě stíhán, chceme odškodnění za každý den trestního stíhání, každý den vazby a také za držení v cele předběžného zadržení,“ řekl LN Spěvákův advokát Vladimír Vaněk.

Starkův obhájce Julius Kramarič zase výši odškodného zdůvodňuje mj. špatným zdravím svého klienta. „Pan Starka má neodstranitelné zdravotní následky. Ačkoliv navíc nikdy nebyl za nic soudně trestán, je v očích společnosti vnímán jako mafián,“ zdůvodnil konkrétní výši odškodného Kramarič.

Že bude po státu požadovat náhradu škody, avizoval Starka již několik měsíců. „Budu chtít po státu hodně, opravdu hodně peněz,“ řekl Starka na podzim. Jeho advokát později uvedl, že požadované odškodné je v řádech stamilionů korun, přesnou částku ale neuvedl. „Sepsali jsme právě žádost adresovanou ministerstvu spravedlnosti. Je to žádost o náhradu škody způsobené nesprávným úředním postupem,“ řekl Kramarič počátkem března serveru Aktuálně.cz.

Pospíšil: stamilionové odškodné není reálné

Podle informací LN chce Starka 85 milionů korun a 22 milionů eur za 84 dnů vazby. Spěvák zase žádá za 1 670 dní, co byl obviněn, celkem 16 700 000 korun. Dále potom přes 2,5 milionu za 85 dní vazby a 100 000 za dva dny v cele předběžného zadržení. Kromě toho bude ještě po ministerstvu spravedlnosti požadovat zhruba dva miliony, které vynaložil na obhajobu.

Podnikatel Lambert Krejčíř, otec uprchlého Radovana Krejčíře, zmizel na podzim roku 2002. Policie byla přesvědčena, že ho unesla skupina lidí, do níž měli patřit i Starka se Spěvákem, proto je policie zadržela. Vyšetřování skončilo fiaskem a oba muži byli propuštěni. Ministerstvo spravedlnosti o odškodnění ještě nerozhodlo, na vyřízení žádosti má ze zákona lhůtu šest měsíců. Ministr Jiří Pospíšil (ODS) ale již dříve uvedl, že stamilionové odškodnění není reálné. V současnosti se podle něj vyplácí řádově statisícové částky.

Vydáno pod