U soudu se objevila další nahrávka, přinesl ji detektiv pracující pro ABL

Praha - Pátým dnem pokračovalo u obvodního soudu pro Prahu 5 líčení v souvislosti s údajnou korupcí ve Věcech veřejných. Ministr dopravy Pavel Dobeš uvedl, že se o obálkách se statisíci korun, které od Bárty dostali poslanci Škárka a Kočí, dozvěděl až z médií. Od Bárty prý slyšel, že jde o půjčku, od Škárky pak, že se jedná o úplatek. O rozruch se postaral jeden ze svědků Tomáš Janský, když odmítl odpovídat na otázky státní zástupkyně, čímž si vysloužil pokutu 10 tisíc korun. K případu se u soudu vyjádřil i Pavel Pertlíček, který pracoval jako detektiv pro ABL, ten soudu předložil další nahrávku. Hlavní líčení odpoledne soudce odložil na 6. dubna, do pondělí má ještě Jaroslav Škárka donést soudu nahrávací zařízení, kterým pořídil zmíněnou nahrávku.

Tomáš Jánský přišel k soudu proto, že si tajně nahrával Škárku, jenž od něj chtěl získat kompromitující informace na Bártu. Řekl soudu, co mu řekla policie. „Že jsem svině, když si nahrávám kamaráda,“ prohlásil Jánský. Policie se mu prý vysmívala, že ani nebyl schopen nahrát celou schůzku, jak to dokáží oni. U soudu se vzepřel otázkám žalobkyně, zda spolupracuje s ABL. „Nemyslím, že je tu souzena ABL,“ řekl svědek. Označil státní zástupkyni Hanu Vrbovou za podjatou.

U soudce Jana Šotta se ale porozumění nedočkal. Dostal pokutu 10 tisíc korun za to, že odmítl vypovídat. Po poradě se svým advokátem se Jánský proti pokutě na místě odvolal. V nahrávce, kterou Jánský pořídil, říká Škárka říká o dění ve Věceh veřejných: „Já jsem počítal s tím, že se to změní a že budu mluvit do toho, jak se to různě, jak se to přerozdělí, jo, že se bude, že prostě nás nebude, nebudeme tři, ale budeme sedm nebo jedenáct, a budeme řešit, kdo v té vládě bude a nebude. S tím jsem počítal. To se nepovedlo, protože Vítek velmi, velmi rychle na ty lidi zaklekl a velmi rychle ty lidi, ty lidi prostě stáhl k sobě, přidržel u sebe.“

Pavel Dobeš vypovídal hlavně o poměrech v plzeňských VV. Podle něj se je snažila ovlivňovat hlavně tamní ODS. Nejzajímavější částí jeho vystoupení u soudu ale bylo, když na dotaz Bártova advokáta Oldřicha Chudoby odpověděl, že neví nic o vlivu lobbisty Romana Jurečka na výběrové řízení v Ředitelství silnici a dálnic. Tím zčásti vypovídal proti tomu, co tvrdí Bárta.

Reportáž Vladimíra Keblúška a Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Po Dobešovi vystoupil u soudu jako svědek bývalý šéf VV v Plzni a Škárkův známý Jiří Krátký. Plzeňský klub se podle něho vyslovil proti tomu, aby VV spolupracovaly s bývalým primátorem Plzně za ODS Pavlem Rödlem, nebo aby dostal vedoucí funkci v Ředitelství silnic a dálnic. Krátký rovněž popřel, že by si od něj Škárka někdy půjčoval. Neví prý ani o tom, že by měl finanční problémy.

U soudu se objevila další nahrávka

Posledním pozvaným svědkem byl Pavel Pertlíček, který pracoval pro ABL jako detektiv a podílel se na sledování političky ODS Marty Šorfové a aktivistů na Praze 11. „Dělám tuto práci od 23 let,“ řekl u soudu Pertlíček. Považuje to za práci, kterou je zvyklý dělat, a neumí přitom prý rozlišit, jestli jde o sledování politika, či ne.

Pertlíček také soudu předložil další nahrávku – jde prý o záznam schůzky z poloviny loňského května, kdy se s ním setkal asistent poslance Stanislava Humla Petr Šlechta, který v kauze rovněž vypovídal jako svědek. Nabídl mu prý pomoc s jeho osobními problémy a „postarání se o něho“ výměnou za svědectví proti Bártovi. Za slovem postarání údajně Pertlíček chápal finanční odměnu.

Včera u soudu vypovídali Josef Dobeš, Karolína Peake a bratr Bárty

Včera u soudu vypovídali Josef Dobeš, Karolína Peake nebo bratr Víta Bárty Matěj. Ten vypověděl, že do obálek vložil část z dvou milionů korun, které u něj Vít Bárta měl. Dnešek zakončí sérii svědectví lidí z bezprostředního okolí předsedy poslanců Věcí veřejných Víta Bárty. Jen ve čtvrtek vypovídalo 12 svědků.

Většina z nich ale vypovídala ve prospěch Víta Bárty. Proti většinou jen ti, kteří se od strany už odpoutali - například poslanec Stanislav Huml. „Připadal jsem si jak v Jiříkově vidění, když mi před jednáním klubu vzali zástupci ABL mobil i telefon,“ uvedl Huml ve své výpovědi před soudem.

Včera také Škárka předal soudu nahrávku ze schůzky, kde právě dostal od Bárty peníze. Ta je ale kvůli údajným rušičkám v Bártově kanceláři obtížně srozumitelná. Jisté zatím je, že rozsudek dnes nezazní. Soud chce čas na vyhodnocení důkazů, a další jednání proto odročí na začátek dubna.

Bárta se podle obžaloby snažil uplatit Škárku a Kočí koncem loňského března. Kočí dal údajně půl milionu korun. Chtěl tak prý posílit svůj vliv ve straně a požadoval po Kočí, aby vedla poslance VV k loajalitě a kriticky proti němu nevystupovala. Škárkovi pak dal údajně 170 tisíc korun s tím, že za to má prosazovat jeho zájmy v plzeňské organizaci VV. Škárka prý úplatek vzal a část použil. Oba muži v pondělí obžalobu odmítli. Bárta tvrdí, že šlo jen o půjčky. Kočí se Škárkou prý lžou, snažili se ho svým nařčením zdiskreditovat a pokoušeli se o stranický puč. Škárka se zase hájí tím, že si peníze nechat nechtěl.

Kočí v úterý řekla, že obálku s penězi dala ihned do advokátní úschovy a sepsala prohlášení, že o půl milionu korun od Bárty nemá zájem. Podobně jako Škárka uvedla, že měla strach obrátit se na policii, protože ministerstvo vnitra tehdy řídil předseda VV Radek John.