V nejdražším vědeckém centru v ČR začíná výzkum, laser ale ještě není

ELI Beamlines v Dolních Břežanech je nejdražší výzkumné středisko v Česku. Takřka přesně tři roky od zahájení stavby v něm začíná vědecký výzkum. Zatím ale vědci nebudou moci pracovat s výkonnými laserovými systémy, pro které vše vzniklo. Jejich instalace začne až napřesrok.

Laserové výzkumné středisko v obci bezprostředně za jižními hranicemi Prahy sice oficiálně „otevírá“, i když ve skutečnosti je jeho zrod teprve v polovině. Stavebně je ale areál hotový. „Končí jak časově, tak z finančního pohledu etapa, jejímž hlavním výstupem je dokončení stavby a možnost přesunout veškeré výzkumné týmy a aktivity do Dolních Břežan,“ popsal manažer ELI Beamlines Roman Hvězda.

Podle mluvčí centra Zdislavy Lojdové to znamená start výzkumných aktivit a vlastního bádání, ačkoli Roman Hvězda upřesnil, že pracovníci zatím budou v Dolních Břežanech připravovat instalaci technologií.

Laserové centrum má základy hluboké 8 metrů (zdroj: ČT24)

Vznik ELI (tedy Extreme Light Infrastructure) bude stát zhruba 6,8 miliardy korun, klíčovou součástí bude nejintenzivnější laser na světě. Laserové systémy ale teprve vznikají a do Dolních Břežan se dostanou až příští rok. „Začnou se instalovat od roku 2016 do roku 2017. Centrum bude plně otevřeno pro své uživatele začátkem 2018,“ shrnula mluvčí Lojdová.

Výzkum hvězd i rakoviny

Projekt řídí Fyzikální ústav Akademie věd ČR, jeho zaměstnanci budou s pomocí laseru s výkonem až 10 petawattů (10 biliard wattů) zkoumat extrémní jevy – například nasimulují děje uvnitř hvězd, pomůže také výzkumu vnějších planet.

Využití výzkumu ale bude i praktické. „Z praktických věcí je to potenciální vývoj nových diagnostik živých buněk. Budeme se moci v detailu podívat na živé buňky, na proteiny, na enzymy. Doufáme, že to povede k vývoji nových, kompaktních metod léčby zhoubných nádorů,“ popsal  hlavní vědecký koordinátor ELI Beamlines Bedřich Rus.

Je to zařízení, které vydává obrovsky intenzivní světlené záblesky. Pro srovnání, je to v malém okamžiku asi dvoutisíckrát větší intenzita, než je výkon všech elektráren na světě. Svou technologií představuje laser novou generaci.
Bedřich Rus
o nejvýkonnějším laseru

V české části ELI pracuje na 280 lidí včetně pomocného personálu, který tvoří asi čtvrtinu. Více než polovina vědců jsou cizinci, například z Francie, Itálie, Německa, Indie, Kanady, USA i Číny. Kromě břežanského střediska Beamlines bude mít projekt ELI i další tři pracoviště. Dvě budou v Maďarsku a Rumunsku, umístění třetího ještě není jasné.