Na Havla lidé vzpomínají po celé zemi, večer se rozezněly zvony

Praha – Jen několik desítek minut poté, co média zveřejnila zprávu o smrti Václava Havla, se začali lidé nejčastěji přes sociální sítě svolávat do městských ulic po celé republice, aby přišli uctít jeho památku. Lidé v hlavním městě se nejčastěji sešli na místech, která jsou spjata s osobou prvního polistopadového prezidenta. Na Václavském náměstí se pořádalo spontánní pietní shromáždění. Tradiční místo, kde lidé prožívali důležité okamžiky novodobých dějin, zaplnily stovky lidí a po zapálení svíček i minutě ticha zamířily průvodem přes centrum Prahy na Kampu. Přesně v 18:00 se navíc na pokyn pražského arcibiskupa Dominika Duky rozezněly zvony kostelů v celé republice.

Do centra hlavního města lidé přicházeli spontánně a také se tam svolávali sms zprávami, na sociálních sítích i jinak. Od 18:00 právě na Václavském náměstí společnost European Leadership & Academic Institute Prague pořádala spontánní pietní shromáždění. Už v odpoledních hodinách se zde tvořily fronty lidí, kteří chtěli umístit svíčku na patě sousoší. Studenti zde také předčítali úryvky z Havlových her a esejí.

Ekonom Tomáš Sedláček v projevu poznamenal, že i když Havel zemřel, jeho motto, podle kterého pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí, zůstane nesmrtelné. Havel „kolem sebe přitahoval lidi, kteří se nechtěli smířit s tím, že svět je profesionálně cynický“, dodal Sedláček.

Na večerní mimořádné akci zazněla také píseň Modlitba pro Martu, která se stala symbolem pohnutých let 1968 a 1989. Lidé se poté vydali v průvodu centrem Prahy přes Národní třídu a došli až na Kampu, kde zapálili smuteční fatru a vyslechli krátké projevy. Organizátoři tam také rozvinuli velké plátno, na němž byl podpis Václava Havla s charakteristickým srdíčkem. Také na Kampě lidé za exprezidenta zapalovali svíčky a zazpívali si s písničkářem Vladimírem Mertou. Zazněly i písně Plastic People of the Universe. Na shromáždění promluvil například Pierre Lévy nebo předsedkyně Nadace Jána Langoše Gaba Langošová. „Ve Václavu Havlovi jsme ztratili člověka, který bral vážně svůj život, ale i životy jiných. Zatím podobného politika nemáme,“ uvedla.

Svíčky, květiny a Havlovy fotografie se celé odpoledne množily také před jeho domem v Dělostřelecké ulici v Dejvicích. Dalším smutečním místem se stalo nádvoří Pražského hradu. Kromě českých občanů zde vyjádřili soustrast také cizinci, kteří se o smrti českého exprezidenta dozvěděli. Hradní kancelář nechala vyvěsit černou vlajku a připravila pro příchozí kondolenční listiny. K dispozici budou v přízemí Carolova křídla na I. nádvoří od pondělní 10:00. Lidé mohou přicházet Matyášovou branou z I. nebo II. nádvoří. Hrad v souvislosti s úmrtím někdejší hlavy státu ruší nejbližší kulturní akce, které se tam měly konat.

  • Malý chlapec zapaluje svíčku v průchodu na Národní třídě autor: Martin Bahenský, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3129/312836.jpg
  • Zaplněný prostor v horní částí Václavského náměstí zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3128/312790.jpg
  • Lidé se sešli také před olomouckou radnicí zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3128/312786.jpg
  • Smuteční vlajka na Pražském hradě zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3128/312781.jpg

Podobné shromáždění jako na pražském Václavském náměstí proběhlo večer také na brněnském náměstí Svobody. Divadlo Husa na provázku jako jedno z prvních vyvěsilo černou vlajku. Tamní soubor se Havlovi a jeho tvorbě v posledních letech intenzivně věnoval a také pro něj Havel napsal poslední dramatický text Pět tet. 

Minutou ticha, zpěvem hymny a zvoněním klíči vzpomínali lidé na Moravském náměstí. Ve 20:00 shromáždila podle odhadu asi tisícovka lidí. Smuteční řeč pronesl dramatik Milan Uhde, dlouholetý Havlův přítel. „Všechno, co on dělal a psal, bylo pro mě výzvou k tomu, že člověk má usilovat o to, aby hájil svobodu svou a svobodu druhých. Aby byl poctivý a otevřený. Aby věřil, že vše, co si předsevzal, je uskutečnitelné. Ta výzva pro mne zůstává i dnes živá,“ řekl.

V Ostravě lidé během dne uctili památku exprezidenta hlavně zvýšeným zájmem o jeho dílo a Havlovy knihy hromadně kupovali. „Poptávka mívá zpoždění tak den, ale už dneska v poledne chodí lidé. Dokonce už dnes se prodalo kompletní dílo Václava Havla,“ komentoval ostravský knihkupec Petr Becher. Pietní reakce zaplnily i sociální sítě, přes které se na různá místa po republice svolávají další smuteční setkání.

V podvečer se lidé sešli například na Masarykově náměstí v Děčíně nebo u kostela svatého Bartoloměje na plzeňském náměstí Republiky. Tam i v dalších městech vznikala místa, kde lidé zapalují svíčky a přinášejí květiny. Většinou chvíli postojí a odejdou.