Na Medvěděva dohlédnou odstřelovači, doprava se omezí

Praha – Středeční přílet ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva naruší dopravu v Praze 1 a 6. Řidiči se musí smířit s tím, že někde nebudou moci zaparkovat své vozy. Omezení platí na různých místech od úterní až do čtvrteční půlnoci. V ulicích budou také stovky příslušníků policie, která bude mít jako jediná nárok na kamerový systém. Pražská MHD by během návštěvy Medvěděva neměla být omezena.

Prezidenta uhlídají špic, brzdař či zalehávač

Bezpečnost ruského prezidenta bude na prvním místě. V Praze se o to má postarat zhruba 700 českých policistů a 100 jejich kolegů z Ruska, nejvíce práce bude mít ochranná služba. Ochranný tým, který je prezidentovi nejblíže, tvoří zpravidla 3 až 4 osobní ochránci. Ti jsou vyzbrojeni pistolemi a mají neprůstřelné vesty. Jeden z nich může mít pod sakem samopal. Další zbraně mají navíc v autě – je neprůstřelné, odolné a mohou v něm být nejrůznější dýmovnice či slzné granáty.

Každý člen ochranného týmu má svůj úkol. Tzv. brzdař kryje ústup a váže na sebe střelbou útočníka. Dalšímu se říká špic – ten zajišťuje únikovou cestu. Nejblíže chráněné osobě je pak zalehávač prezidenta. Tím bude tentokrát osobní strážce Martin, který zde v Česku už minulosti chránil americké prezidenty Bushe a Obamu nebo papeže.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Na některých místech v Praze se objeví také odstřelovači. Ti budou ve dvoučlenných skupinách na ruzyňském letišti, Strahovském klášteře, v hotelu a na Pražském hradě. Medvěděvova návštěva v Praze se dotkne i městského kamerového systému. Kvůli bezpečnosti ho bude moct využívat jen policie.

Od letiště až po Strahovský klášter bude doprava omezena

Od úterní do čtvrteční půlnoci platí zákaz zastavení od ruzyňské ulice K Letišti po budovy terminálu T4 včetně přilehlých komunikací a parkovišť a také v areálu Strahovského kláštera. Od středečních 07:00 platí až do čtvrteční půlnoci zákaz zastavení v ulici (nebo její části) Křížovnická, Platnéřská a Veleslavínova. Také část Alšova nábřeží bude v tuto dobu bez aut. „Dotčené komunikace budou osazeny přenosnými dopravními značkami B 28 - Zákaz zastavení,“ uvedla mluvčí magistrátu Tereza Krásenská.

„V souvislosti s průjezdem kolony delegace bude nutné na nezbytně nutnou dobu omezit průjezd některých komunikací,“ řekla mluvčí policejního prezidia Veronika Hodačová. Neměly by však vzniknout výrazné dopravní komplikace.

Od 15:00 platí až do čtvrteční půlnoci zákaz zastavení v ulicích:

  • Dlabačov: oboustranně od ul. Diskařská po Pohořelec, oboustranně celý prostor před vjezdem do Strahovského kláštera (včetně parkoviště)
  • Pohořelec: od ul. Parléřova po ul. Dlabačov (před AUS)
  • Keplerova: od tramvajové zastávky po přechod při vyústění ul. Parléřova, záliv před hotelem Savoy
  • Jelení: pravá strana do ul. U Brusnice po ul. U Prašného mostu
  • Mariánské hradby: zálivy u královského letohrádku Belvedere, parkoviště před křiž. s ul. U Prašného mostu
  • Chotkova: oboustranně 15 m od ul. Mariánské hradby směrem k ul. U Písecké brány
  • Na Opyši: vyhrazené parkoviště „oblast 1 (modrá zóna)“
  • Valdštejnská: vlevo u vstupu do Valdštejnské zahrady v délce 30 m
  • Kosárkovo nábřeží: pravá strana od Mánesova mostu k ul. U Železné lávky
  • nám. J. Palacha: vpravo v úseku mezi Alšovým nábř. a Křížovnickou směrem ke Křížovnické

Řidiči od 15:00 nezastaví ani v ulici Parléřova, ulici Dlabačov, v části Keplerovy ulice, Jelení, Chotkovy, Valdštějnské a v ulici Na Opyši. Omezení se dotkne i Mariánských hradeb, Kosárkova nábřeží a náměstí J. Palacha. Od čtvrtečních 13:30 do čtvrteční půlnoci bude platit zákaz zastavení na pravé straně části ulice Dlabačov a v části Bělohorské ulice včetně parkoviště před hotelem Pyramida.

Ruský prezident přiletí do Prahy ve středu v 19:00, ještě večer se setká se svým českým protějškem Václavem Klausem. Všechny hlavní body Medvěděvovy návštěvy se odehrají ve čtvrtek na Pražském hradě. Ruský prezidentský pár by měl z Prahy odcestovat ve čtvrtek v 17:40.

Medvěděv do Prahy přijíždí na Klausovo pozvání. Jako první ruský prezident navštíví ČR podruhé. Prahu navštívil loni při summitu USA-Rusko, na němž se svým americkým protějškem Barackem Obamou podepsali smlouvu o snížení jaderných arzenálů.