Kellner zřejmě přispěje na knihovnu Václava Klause

Praha - Finančník a hlavní akcionář investiční skupiny PPF Petr Kellner zřejmě přispěje na chystaný projekt knihovny prezidenta Václava Klause. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny (HN). Zástupci Hradu Kellnerovu aktivitu uvítali. Podobný projekt prezidentské knihovny financuje pro bývalého prezidenta Václava Havla podnikatel Zdeněk Bakala. Prezidentské knihovny jsou běžné ve Spojených státech, jejich smyslem je uchovat odkaz svých zakladatelů.

„Pokud vznikne konkrétní projekt, který by prezentoval působení Václava Klause v úřadu prezidenta, pan Kellner zváží jeho podporu,“ řekl listu mluvčí PPF Milan Tománek. Dodal, že pokud v tomto směru nevyvíjí žádnou aktivitu český stát, logicky vzniká prostor pro iniciativu soukromého sektoru.

Prezidentův mluvčí Radim Ochvat připustil, že se o projektu knihovny uvažuje, ale nechtěl sdělit další podrobnosti. „Pan prezident by si však každé pomoci v tomto smyslu vážil,“ uvedl mluvčí.

Podle HN má už prezident pro knihovnu vytipováno místo na Novém Světě nedaleko Hradu. Deník také napsal, že koordinaci kroků s Hradem má v PPF na starosti hlavní lobbista Kellnerovy skupiny Vladimír Mlynář. Ten to však oficiálně popírá.