Kotrouš je ve vazbě, ale dál pracuje u strážníků

Praha – Vedení Prahy zatím neukončí pracovní vztah s obviněným šéfem strážníků Vladimírem Kotroušem. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) to zdůvodnil tím, že město nemá k takovému kroku právní možnosti. Radní zároveň potvrdili přeřazení Kotrouše na jinou pozici a pověřili náměstka městské policie Ludvíka Klemu řízením strážníků. V neděli přitom na Kotrouše soud uvalil vazbu kvůli obavě z možného ovlivňování svědků. V případě odsouzení mu hrozí pět až 12 let vězení.

„Na základě jednání s vyšetřovateli jsme dospěli k názoru, že nemáme žádný právní podklad, aby s ním mohl být ukončen pracovní poměr,“ řekl Svoboda. Přeřazení na jinou pozici, tedy jinými slovy postavení mimo službu, je ale podle něj zatím dostatečné.

Vladimíra Kotrouše Útvar rychlého nasazení zatknul v pátek po poledni, a to chvíli po převzetí úplatku, který má souviset s mnohamilionovými zakázkami na služby pro městskou policii. Spekulace v médiích odkazují k původu peněz od firmy, která pro město zařizuje odtahy aut.

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta dnes přišel Svobodu o případu osobně na magistrát informovat, mluvčí útvaru Pavel Hanták uvedl, že policisté primátorovi předali základní informace o případu. Šlo prý o informace v omezeném rozsahu, protože Svoboda není účastníkem trestního řízení a nemůže se seznamovat s obsahem spisu. Šlachta v pondělí v České televizi řekl, že útvar prověřuje Kotroušovo jednání v několika zakázkách. Je podle něj možné, že padnou další obvinění.

Detektivové ÚOOZ na případu pracovali několik měsíců. Na záležitost je upozornil člověk, jehož totožnost policie tají. Svoboda v pondělí Kotrouše převedl na jinou pozici a fakticky ho tak postavil mimo službu. Primátor také rozhodl, aby zakázky městské policie prověřili magistrátní kontroloři.

Městské policii Kotrouš velel od roku 2002, pracuje u ní však ještě o deset let déle. Absolvoval policejní akademii, několik let byl ředitelem obvodu Praha 6, pak krátce náměstkem ředitele strážníků.

Vydáno pod