Senátor Dienstbier čelí trestnímu oznámení v kauze Bohemians

Praha - Senátor Jiří Dientsbier mladší čelí trestnímu oznámení ve spletité kauze mezi fotbalovými kluby FC Bohemians Praha a Bohemians 1905. V pátek ho na něj podal k Obvodnímu ředitelství policie v Praze 4 předseda představenstva FC Bohemians Michal Vejsada. Senátor se podle něj jako člen dozorčí rady Bohemians 1905 dopustil porušování povinnosti při správě cizího majetku, poškozování věřitele a zvýhodňování věřitele v konkurzu společnosti FC Bohemians.

Vejsada tvrdí, že Dienstbier byl klíčovou postavou při prodeji záložníka Jana Morávka z Bohemians 1905 do německého Schalke v dubnu 2009. Prodej hráče označil letos v září soud za protiprávní, jelikož Morávek nemohl být prodán bez souhlasu správce konkurzní podstaty FC Bohemians.

Kvůli tomu byli v září nepravomocně odsouzeni bývalý ředitel Bohemians 1905 Lukáš Přibyl a současný předseda dozorčí rady Petr Svoboda ke třem rokům vězení s podmínkou a navíc mají společně nahradit škodu ve výši zhruba 8,7 milionu korun.

„Pan Dienstbier vypracoval právní analýzu prodeje Morávka, na jejímž základě Bohemians 1905 postupovalo, a tím se hájilo i u soudu. On byl hlavou toho prodeje,“ řekl dnes Vejsada. „Navíc byl v dozorčí radě klubu a ta by měla představenstvo upozornit, že dělá něco protiprávního. Jak ale najdete ve výročních zprávách, tak s prodejem Morávka souhlasil,“ uvedl Vejsada.

Dienstbier se podle něj dopustil také takzvaných pletich v konkurzu. „Smlouvu ze 6. dubna 2005 o prodeji hráčů chtěl změnit na smlouvu o prodeji části podniku. To by jim umožnilo hráče prodat beztrestně,“ řekl Vejsada. „To trestní oznámení nepodávám jen tak halabala, protože pak by mohlo trestní oznámení přijít i na mě. Vše musím mít podloženo,“ dodal.