Heger zatím zvýší mzdy zdravotníků o 6,25 procenta

Praha – Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) nařídí státním nemocnicím, aby od ledna zvýšily zdravotníkům mzdy o 6,25 procenta, a totéž doporučí i ostatním zařízením. Odbory žádaly desetiprocentní navýšení mezd, rozdílových 3,75 procenta Heger přislíbil přidat v druhé polovině roku. Nalezené řešení je podle vedení ministerstva kompromisem kvůli krizi a zhoršené ekonomické situaci. Lékařské odbory to sice považují za porušení únorové dohody podepsané po akci Děkujeme, odcházíme, žádné tvrdší protesty ale zatím nechystají.

Na zvýšení mezd o deset procent by bylo v příštím roce potřeba zhruba čtyři až pět miliard korun. Očekává se ale, že česká ekonomika neporoste a s ní se nezvýší ani vybrané pojistné. Heger řekl, že se slib i přes nepříznivou hospodářskou situaci snaží „maximálně splnit“ tak, aby to nepoškodilo pacienty.

Lékařům, sestrám, zřízencům i řidičům sanitek by se v nemocnicích, které řídí ministerstvo, měly od ledna tarifní mzdy zvýšit o 6,25 procenta. Ke stejnému přidávání vyzve ministr i zřizovatele ostatních zdravotnických zařízení. Pokud se podle Hegerova náměstka Petra Noska příští rok ukáže, že se ekonomické „nejčernější scénáře nenaplňují,“ ministr nařídí další přidávání. V pololetí by tak případně mohly tarify růst o dalších 3,75 procenta.

Úhradová vyhláška se nezmění, odbory se zlobí

Zvýšení mezd se ale neobjeví v úhradové vyhlášce, podle níž by měli lékaři a nemocnice dostávat od pojišťoven peníze za péči. To přitom odbory požadovaly. Dnes oznámily, že v pondělí zahájí měsíční kampaň „Zůstáváme, splňte sliby“, pokud by ministrova odpověď nebyla zcela jednoznačná. Místopředseda lékařských odborů Miloš Voleman nicméně pro ČT24 naznačil, že způsob přidání zvolený Hegerem není špatný.

Miloš Voleman, místopředseda LOK-SČL: „Není to, co jsme podepsali a na čem jsme se dohodli. Nyní se musíme sejít s kolegy z ostatních organizací Z3 a jednat s nimi. Jednou věcí je to číslo 6,25 % a druhou pak mechanismy, jak se peníze dostanou k lékařům – ty by nám nejspíš vyhovovaly. Není to podraz, ale není to určitě ani naplnění toho, co bylo podepsáno.“

Odborům, které zastupují zdravotní sestry a další zdravotníky s výjimkou lékařů, se dokonce Hegerova nabídka docela líbí. „Je to poměrně zajímavá nabídka, musí projít naší vnitřní diskusí, ale na první pohled bych se takové nabídce osobně nebránila,“ uvedla předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Jisté sice mají zdravotníci zvýšení platů jen ve fakultních a státních nemocnicích, peníze na vyšší platy ale pošle ministr Heger i do krajských a soukromých nemocnic. A hejtmani už teď tvrdí, že zvýší platy doktorům i ve více než 70 krajských nemocnicích.

V Z3 spolupracují Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů (LOK-SČL), Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR a Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků. Dohromady zastupují čtyřicet osm tisíc zdravotníků, lékařů, sester, záchranářů či sanitářů ve více než 180 nemocnicích. O připojení bude příští týden jednat Česká asociace sester.

Lékařské odbory vymohly pro lékaře vyšší platy už pro letošek, a to svou protestní akcí Děkujeme, odcházíme. Od března se nemocničním doktorům přidávalo o 5 000 až 8 000 korun, nyní dostanou kolem dvou tisíc korun. Průměrný příjem se jim tak zvedl o pětinu ze zhruba 50 000 korun na 60 000 korun. Pracovníci ve zdravotnictví tak dostali výrazně více než ostatní zaměstnanci.