V Praze proběhl protestní pochod proti stavbě radaru

Praha - V Praze proběhla demonstrace a následně protestní pochod proti plánům postavit americký radar na českém území. Organizátorem akce byla iniciativa Ne základnám a účastnilo se jí několik set lidí. Pochod začal několika projevy na Václavském náměstí a dále pokračoval k sídlu vlády ve Strakově akademii, kde po dalších projevech skončil.

„Cílem dnešního protestu je poukázat na skutečnost, že většina obyvatel republiky, jak dokazují průzkumy veřejného mínění, si nepřeje pobyt vojáků na našem území,“ uvedl mluvčí iniciativy Jan Tamáš.

Organizátoři demonstrace původně očekávali přítomnost tisíců lidí. Protestem chtěli vyjádřit nesouhlas s případnou stavbou radaru u příležitosti návštěvy americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové, která měla v Praze podepsat smlouvy o radaru. Do Prahy však nedorazila, neboť je na neodkladné návštěvě Izraele. Další termín její návštěvy se předpokládá v červnu.

Pochod Prahou se obešel bez větších incidentů, místy ale účastníci protestu zablokovali dopravu. Zásah policie nicméně nebyl třeba. Ještě před začátkem pochodu vyzvali členové z iniciativy Ne základnám k podpoře aktivistů Greenpeace, kteří již týden protestují na radarové kótě v Brdech.

Protestující přišel podpořit i místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek. Přislíbil, že dolní komora parlamentu zabrání přijetí česko-americké dohody o umístění radaru v Česku.