Vondra udělí Mašínům vojenské vyznamenání

Praha – Ministr obrany Alexandr Vondra pojede příští týden do Spojených států na pohřeb bojovníka proti komunistickému režimu Ctirada Mašína. Premiér Petr Nečas prohlásil, že vláda plánuje Mašína vyznamenat. Vojenské vyznamenání Zlatá lípa získá podle Nečase i bratr zesnulého Josef Mašín. Dodal, že je mu líto, že on sám se kvůli pracovnímu vytížení pietního aktu nemůže zúčastnit. ČSSD s udělením vyznamenání nesouhlasí, protože činy Mašínů jsou vnímány sporně.

„Vláda tím vlastně přistupuje na interpretaci událostí tak, jak byly podány bratry Mašíny. Že to byla doba, kdy se vedla válka s komunistickým režimem. A já bych chtěl upozornit, že na této interpretaci v naší společnosti zdaleka není konsenzus,“ řekl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. „Kritéria na hrdinství ve válce jsou zcela jiná než v dobách mírových a civilních. V případě bratří Mašínů pořád dochází ke směšování těchto dvou rovin a to vede k těm velkým sporům,“ doplnil Zaorálek.

„Je to resortní vyznamenání ministerstva obrany, pan Ctirad Mašín ho obdrží in memoriam, pan Josef Mašín medaili obdrží udělenou přímo na místě,“ doplnil premiér. Vyznamenání Zlaté lípy je spolu se Záslužným křížem obrany státu nejvyšším resortním vyznamenáním. O jejich zřízení rozhodla ministryně vnitra Vlasta Parkanová v roce 2008. Zatím medaili získali například velitel čáslavské tygří letky Jaroslav Míka či vojenský historik Jiří Rajlich, známý zejména svými odbornými pracemi o československých letcích.

Pohřeb Ctirada Mašína, který zemřel v sobotu ráno po delší nemoci, se uskuteční příští týden ve středu v americkém Clevelandu. Jako veterán americké armády bude pochován s vojenskými poctami. Pohřbu se zúčastní také český velvyslanec v USA Petr Gandalovič.

Bratrům Mašínům se společně s Milanem Paumerem podařilo probít do západního Německa, další členové skupiny byli později v Československu popraveni nebo odsouzeni k mnohaletým trestům. Případ skupiny, která se počátkem 50. let postavila komunistickému režimu se zbraní v ruce, dodnes vyvolává v české společnosti rozepře.

Při její činnosti totiž zemřelo několik lidí a někteří lidé tak členy skupiny označují za vrahy. Jiní naopak požadují, aby jim bylo uděleno vyznamenání. Senát ČR už v minulosti opakovaně navrhoval šestici členů protikomunistické odbojové skupiny na státní vyznamenání. Nominaci tradičně odmítali zástupci ČSSD a KSČM. Mašínové a další člen skupiny Milan Paumer získali jen plaketu předsedy vlády od bývalého premiéra Mirka Topolánka.

Mašínové se zároveň do Česka odmítají vrátit, protože země podle nich nezpřetrhala právní i jiné vazby s komunistickým režimem. Ctirad Mašín se tak podle bratra nechtěl do Česka vrátit ani po smrti. Po útěku na Západ sloužil Ctirad Mašín pět let v americké armádě, poté podnikal společně s bratrem a Paumerem v Texasu, nakonec se osamostatnil. Měl postupně firmy v několika státech USA. Měl dva syny a dceru.

Loňského pohřbu Paumera se kromě stovek lidí zúčastnili i nejvyšší ústavní činitelé. Na smuteční obřad v Poděbradech přijel premiér Nečas, ale i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a šéf VV Radek John, ministr obrany Alexandr Vondra a tehdejší předsedové parlamentních komor Přemysl Sobotka a Miroslava Němcová.