Feustel s krtkem astronautem chce přilákat mladé k vesmíru

Praha – Americký astronaut Andrew Feustel získal od české akademie věd medaili. Jde o nejvyšší ocenění pro osobnosti, které se zasloužily o rozvoj vědy. Feustel je od pátku na dvoutýdenní cestě po Česku, kde propaguje nový vesmírný program. Sám Feustel chce na svých cestách zvýšit povědomí o průzkumu vesmíru a šířit tyto poznatky mezi mladými lidmi, vzbudit zájem o matematiku a technické obory jako takové. Jeho věrným doprovodem je mimo manželky právě oblíbená postavička Krtečka, která se stala symbolem jeho propojení s Českou republikou, odkud astronautovi předci částečně pochází. Andrew Feustel bude v úterý 2. 8. 2011 od 20:00 speciálním hostem zpravodajského kanálu ČT24.

„Náš tým se bude postupně zmenšovat, přišli jsme o možnost cestování raketoplány. Nyní budeme létat na mezinárodní kosmickou stanici ISS Sojuzem. Dojde sice k jistému časovému odmlčení, ale chceme dále plnit svou odpovědnost a pomáhat rozvoji nových kosmických lodí,“ řekl Feustel na brífinku Akademie věd ČR.

Andrew Feustel: „Krtek je teď taky astronaut, jako všichni z nás, kteří jsme se vydali do vesmíru a budeme mít příležitost ukázat postavičku, která s námi sdílela všechny tyto zážitky.“


„Jsme si všichni vědomi toho, že zájem o vědu, technické a přírodovědné obory je třeba třeba v mladých lidech pěstovat od útlého dětství. Nestačí se jim věnovat až od doby, kdy jsou na střední či vysoké škole. Proto jsme se dohodli s americkou ambasádou, že vyhlásíme program, který má podpořit zájem o studium inženýrských a technických věd. Představa je taková, že se programu zúčastní vybrané firmy a studenti končící základní školy. Studenti by měli praktickou možnost s institucemi spolupracovat. A Andrew Feustel bude jakýmsi garantem programu,“ vysvětlil Jiří Drahoš, předseda AV ČR.