Bývalý šéf ČMFS Chvalovský dostal 10 let

Praha - Městský soud v Praze poslal bývalého šéfa Českomoravského fotbalového svazu Františka Chvalovského na deset let do vězení. S nepodmíněnými tresty odešli i další čtyři lidé. Ve vězení mají strávit 6 až 8 let. Podle státního zástupce se koncem 90. let dopustili úvěrových podvodů, když z Komerční banky díky nepravdivým informacím vylákali v přepočtu celkem téměř 1,5 miliardy korun. Rozhodnutí je nepravomocné, Chvalovský se proti verditku odvolal. Státní zástupce Miroslav Pecka a zmocněnec poškozené banky si ponechali lhůtu na případné podání odvolání. Všech pět mužů vinu popírá. Jejich obhájci navíc kritizovali i postup policie a justice. Státní zastupitelství a soudy si totiž kauzu přehazovaly od roku 2001.

Kromě vězení nesmí Chvalovský také 10 let působit ve vedení obchodních společností. „Jsem přesvědčený, že u vrchního soudu se domůžeme spravedlnosti, že tam dojde k zásadní revizi tohoto rozsudku,“ řekl ČT obhájce Chvalovského a zároveň nynější druhý místopředseda fotbalového svazu Jindřich Reichl.

Úvěrových podvodů se podle dnešního rozhodnutí dopustili i další čtyři představitelé několika společností. Ladislavu Filipovi uložil trestní senát osm let, Zdeňku Mezerovi a Miloslavu Brodackému po sedmi letech a Petru Franclovi šest let vězení. Podle spisu jde o představitele různých firem, které byly personálně a majetkově propojeny. Stejně jako Chvalovský mají muži navíc zaplatit Komerční bance (KB) stamilionové náhrady škody. Všem soud uložil i desetiletý zákaz výkonu funkce zástupců statutárních orgánů společností. Brodacký, Mezera a Francl se proti verdiktu na místě odvolali. Filip se vyhlášení verdiktu neúčastnil.

Předseda senátu Kamil Kydalka při odůvodnění řekl, že soud vycházel především z listinných důkazů a tresty vyměřoval podle výše způsobené škody. Nejpřísnější trest dostal Chvalovský, který podle Kydalky stojí za zhruba třičtvrtěmiliardovou škodou.

Obhajoba: Nešlo o úvěrové smlouvy, ale o odkup pohledávky

Obžaloba muže viní z toho, že v letech 1998 až 1999 podali za různé společnosti u KB žádosti o financování obchodů. Muži před bankou údajně předstírali, že peníze půjdou například na nákup zboží, masa nebo chmele a jeho vývoz do zahraničí. V jednom případě měly být peníze údajně určeny na zaplacení přípravných prací souvisejících s výstavbou obytného komplexu v pražském Střížkově. Půjčené finance šly ale podle obžaloby především na splácení předchozích dluhů. Na úvěrových podvodech měli podle žalobce podíl také zaměstnanci KB.

Obhajoba namítá, že nešlo o úvěrové smlouvy, ale o jiný druh financování - o odkup budoucí pohledávky, v tomto případě za odběratele zboží. Obhájci v květnu uvedli, že jde o běžný druh obchodu, u kterého nejsou poskytované finance vázány účelem použití, a příjemce tak s nimi může nakládat, jak chce. Advokáti odmítli i napojení Chvalovského a spol. na některé zaměstnance Komerční banky nebo to, že by obžalovaní bance předložili nepravdivé údaje.