Zvolení Johna změnu nepřinese, shodují se politici

Praha - Nejen zástupci opozice se shodně domnívají, že potvrzení předsedy Radka Johna ve funkci na samotném chodu Věcí veřejných příliš mnoho nezmění. Pro opoziční představitele by jediné možné řešení krize byly předčasné volby. Koaliční partneři Věcí veřejných spíše vyčkávají, jakým způsobem se strana bude chovat při dalším jednání K9 příští týden. Všichni se nicméně shodují na tom, že by se strana měla po své celostátní konferenci v Hradci Králové jasně vyjádřit, zda chce zůstat ve vládě a podporovat vládní návrhy. Jasně by měla ukázat, kde je její místo.

Místopředseda ODS Pavel Drobil potvrzuje, že ho při sledování konference nic zásadního nepřekvapilo a k jejím výsledkům je spíše skeptický. „Tyto konference jsou prostředkem pro to, aby si strana zvedla sebevědomí a byla razantnější ve svých vystoupeních. (…) Jak se strana zachová při jednání K9, bude rozhodující pro to, jestli má vláda šanci na tomto půdorysu pokračovat,“ míní.

Marek Ženíšek:

„Někdy bych očekával spíše pokoru od vnímání situace Věcmi veřejnými, protože jak ODS, tak TOP 09 musely vynaložit určitý díl trpělivosti.“

Názory politiků na zvolení Radka Johna (zdroj: ČT24)

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09, se přiklání k tomu názoru, že není ani tolik podstatné, kdo je v čele strany, ale jak se strana Věci veřejné bude nadále chovat na vládním poli. „Je důležité vědět, jestli strana chce být součástí koalice, a nebo chce být opozicí uvnitř koalice,“ doplnil. Zároveň se ptá, zda se straně podaří překlenout období plné vnitrostranických problémů, které ohrožují celou vládní koalici. „Myslím, že se velice brzy dozvíme, kde pozice Věcí veřejných ve vládě je,“ dodal.

Tejc: S VV bych do koalice nešel

S tím souhlasí i místopředseda ČSSD Jeroným Tejc, podle nějž znovuzvolení Radka Johna nepřinese zásadní změny. „Předsedou nadále zůstane Vít Bárta,“ doplnil. Zároveň nepředpokládá, že by si dokázal Věci veřejné představit ve společné vládě po předčasných volbách, které by rád viděl na podzim tohoto roku. „Poté, co Věci veřejné předvedly a jakým způsobem plní a neplní svůj program (…), nejsou pro sociální demokracii možným koaličním partnerem,“ dodal Tejc. „Scénář se bude opakovat, něco jiného jsou slova a činy,“ souhlasí místopředsedkyně KSČM Miroslava Vostrá.

Bude Bárta předseda, nebo vyjednavač?

Místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake pro iDnes.cz  uvedla, že podle ní strana propásla šanci efektně odejít z vlády, když opustila vnitro. „Je možné, že se to obrátí proti nám a budeme vyhozeni našimi “čistými„ koaličními partnery jako ta “špinavá„ strana v koalici,“ sdělila deníku. Průrazný projev v průběhu konference Peake zaregistrovala především při vystoupení Víta Bárty. „Je vidět, že razantnost je přijímána velmi dobře a ustupování s rozpaky. Úloha Víta Bárty bude taková, jak ji pojmenoval Radek John. Chce ho jako součást vyjednávacího týmu, jako silného vyjednavače,“ konstatovala.