Bude v Jeseníkách národní park, nebo kamzíci?

Česká Ves - Hned dvě rozsáhlé petice, pod které se podepsaly dohromady desítky tisíc lidí, spojují nejvyšší moravskoslezské hory Jeseníky. Zatímco jedna usiluje o vytvoření národního parku Jeseníky, druhá bojuje o zachování populace kamzíka horského. Paradoxem přitom je, že jedna petice vylučuje druhou. Pokud by totiž na území Jeseníků vznikl národní park, kamzíci by zde jako nepůvodní druh nebyli vítáni. Obě petice se nyní dostaly na stůl předních politiků, do České Vsi na Jesenicku se kvůli nim vydal i sněmovní podvýbor pro ochranu přírody a krajiny.

Dokument, který volá po záchraně zhruba 200 kamzíků, podepsalo 25 000 lidí. Aktivisté se bojí jeho vybíjení. Do hor byl kamzík přivezen před sto lety z Alp, pro národní park je tedy nežádoucí. „V národním parku nepůvodní druhy nemají co dělat,“ řekl náměstek ministra životního prostředí Tomáš Tesař. „Argumenty CHKO, že pro ně 200 kusů kamzíka není problém, nemohu přijmout. Buď chci kamzíka, nebo tam bude národní park,“ má jasno iniciátor petice za záchranu kamzíka Zdeněk Pavlíček.

Na druhé petici ve prospěch vyhlášení národního parku se sešlo přes 15 500 podpisů. Iniciátoři petice v tom vidí šanci pro region i pro unikátní přírodu. Na svou stranu získali místní podnikatele, turisty i některé starosty. „Osobně se přikláním k tomu, že pro budoucnost je národní park krok správným směrem, šance, jak zanechat dětem kus nedotčené přírody,“ myslí si člen Svazku města a obcí Jesenicka Petr Procházka.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Poslanci byli minulý týden na podobném jednání na Šumavě. Příklad z tamního národního parku, který napadl kůrovec, slouží často odpůrcům toho jesenického jako argument. Zástupci výboru ale podobnou chybu vylučují. „Šumava je velkým poučením, že když se dělá něco od stolu bez odborné veřejnosti, dopadne to špatně,“ řekla místopředsedkyně výboru pro životní prostředí Kateřina Konečná. Náměty ze strany místních se proto budou snažit členové parlamentu případně zakomponovat do zákona. Poslanci podpoří i návrh ministra životního prostředí Tomáše Chalupy zřídit pracovní skupinu složenou z odpůrců i příznivců parku, která bude hledat společně kompromisy.

Jeseníky
Zdroj: ČT24