V Motole všili dívce do víčka zlatý plíšek, bez operace by oslepla

Praha - Lékaři ve Fakultní nemocnici Motol dnes provedli operaci, při níž všili osmileté Pavlínce do pravého očního víčka zlatý plíšek. Holčička tak konečně může zavírat oko, což dosud nemohla. Osychala jí proto rohovka, na které se pak tvořily jizvy. Podle šéfa operačního týmu primáře Milana Odehnala z motolské oční kliniky by dívka bez operace do dvou let oslepla. Pavlína je čtvrtým dítětem v Česku, které zákrok podstoupilo. Motolští lékaři vypracovali podle zahraničních zkušeností vlastní operační postup, dosud operovali 39 dospělých. U nikoho nenastaly komplikace, proto začali operovat také děti. Žádná jiná nemocnice v Česku tyto operace nedělá.

„Je to moderní metoda, která je variantou léčby u obrny lícního nervu, kdy pacient nemůže zavřít oko. Hrozí mu osychání rohovky, vznik zánětu nebo i vředu a nakonec může o oko přijít,“ řekl Odehnal. Operace trvala asi půl hodiny a proběhla bez komplikací. Obvykle k zvlhčení oka stačí, když si pacient každou hodinu kape do oka speciální kapky, případně se do víčka vstříkne botulotoxin. Razantnější metodou je částečné sešití víček, aby oko bylo alespoň trochu chráněno, nebo operace se složitými přesuny nervů a svalů, která ale i tak málokdy vede k tomu, že se činnost nervu obnoví. Zlatý plíšek je pro pacienty, kterým dosavadní léčba nezabrala. V zahraničí už se operace dělá i preventivně.

Operaci hradí pojišťovny, implantát pacient

Rozhovor s Milanem Odehnalem (zdroj: ČT24)

Implantát ze zlata, titanu nebo platiny má v sobě malé otvory, za které se upevní do chrupavky horního víčka. Obdélníkový plátek asi centimetr krát půl centimetru o síle jednoho milimetru váží většinou od 0,5 do 0,8 gramu, může být i těžší. Lékař vyměří před operací nejvhodnější hmotnost plíšku. Nalepí pacientovi na víčko zkušební implantát, aby si sám zkusil, co je mu příjemné a co mu už vadí. Tíha a gravitace pak pomohou víčko zavírat. Zdravotní pojišťovny hradí operaci, implantát platí pacient. Zlatý plíšek vyjde na 4 000 korun, platinový či titanový i na několik desítek tisíc. Primář chce proto vyjednat s pojišťovnou, aby pacientům na zlato přispívala.

Operace plíšku ale hlavní problém, tedy obrnu lícního nervu, neřeší. Pacienta navíc čekají rehabilitace, při kterých se učí s novým implantátem mrkat a zavírat oko. „Zvláště děti si s tím ale velmi brzy poradí a svlažování oka slzami a jeho ochrana je potom mnohem lepší,“ řekl ČT Odehnal. Implantát podle něj vydrží v těle deset až 20 let, u dětí, které se vyvíjí, se může později vyměnit za těžší.

Vydáno pod