OBRAZEM: Ostře sledované hranice po 25 letech

Od přestřižení drátů železné opony v ČSSR zanedlouho uplyne čtvrt století. Od té doby prošly obce na hraničních přechodech divokou proměnou. Tržiště, kasina a nákupní centra rostla v 90. letech jako houby po dešti. Pohraničí bylo znovu osídleno, tentokrát obchodníky všeho druhu. Hustá síť pohraničních rot ztratila význam a pro celé areály někdejší Pohraniční stráže bylo potřeba najít nové využití. Po vstupu ČR do Schengenu opustilo ministerstvo vnitra i hraniční přechody a celnice.Jak vypadají bývalé hraniční přechody, celnice a pohraniční roty dnes? Podívejte se, jak místa, která před 25 lety sloužila přísnému systému hraničních kontrol, dnes čelí svému osudu…

Noví vlastníci, kteří vysloužilé přechody a celnice v první vlně koupili od státu, si stále lámou hlavu s jejich využitím. V další vlně se podařilo některé z budov bezúplatně převést na nové majitele. Ti však musí být připraveni státu majetek vrátit, pokud by např. padl schengenský prostor a obnovily se hraniční kontroly. Další pozůstatky hraničního systému byly zbourány, jiné dodnes chátrají. Vedle hodinových hotelů a ubytoven pro zákazníky kasin se však z některých staveb staly například zubní kliniky, muzea železné opony nebo informační centra. Šťastnější osud potkal také bývalý hraniční přechod na Rozvadově. Ještě v době železné opony hlídalo tohle místo přes sto dvacet policistů a stejný počet celníků. Rozlehlý areál Starého Rozvadova prošel po vstupu do Schengenu kompletní rekonstrukcí – všechny celní budovy se podařilo prodat a dnes slouží jako obchody nebo restaurace.

Události v regionech: Osudy celnic (zdroj: ČT24)

„Cítíme tady silnou klientelu z německé republiky. Řekl bych řádově asi osmdesát procent,“ říká podnikatel Petr Morgestein, který koupil většinu starých a zanedbaných staveb. Další bývalá celnice slouží jako muzeum železné opony, i obec Rozvadov investovala do rekonstrukce bývalých kanceláří, které přestavěla na dům služeb s kadeřnictvím, pedikúrou a nehtovým studiem.

Naopak nevyužitá a opuštěná je většina budov na bývalém dálničním přechodě Rozvadov. V pěti objektech patřících celníkům má krajský celní úřad haly určené ke kontrolám kamionů, archivy a sklady. Zbytek je v majetku Ředitelství silnic a dálnic.