Slávisto, zaplať!

Pojďme si to na úvod shrnout. Hokejisté Slavie jsou v extraligové tabulce s 41 body na konci základní části beznadějně poslední. Z domácích zápasů mají ze 14 týmů zcela nejhorší bilanci, u venkovních je předčili jen v Karlových Varech. O tom, zda příští sezonu po dvaceti letech z elitní ligy sestoupí, se ale teprve rozhodne. Jisté je, že v O2 aréně už pro letošní sezonu Slavia dohrála - teď se totiž bude chodit do Edenu, s největší pravděpodobností na baráž.

Slavia zkouší, co její fanoušci nervově vydrží. Vedení si jako nástupce Vladimíra Růžičky po jeho přestupu k nároďáku vybralo loni v březnu Ladislava Lubinu. A tam někde to začalo. Lubinovy řidičské (ne)schopnosti (zavinil smrtelnou autonehodu) mu na ochozech dávali sežrat během každého zápasu, zanedlouho přišly na přetřes i schopnosti trenérské.

Pak to šlo ráz na ráz, protože výsledky se nedostavovaly a nepomohly ani další trenérské rošády. Po Lubinově odvolání vedl tým kouč juniorky Petr Novák, nevedlo se ani Dušanu Gregorovi a Slavii tak nakonec trénuje dosavadní asistent Josef Beránek - kvalitní Maxim Turbulenc.

Po vyjevení těchto skutečností není až tak velkým překvapením, že kancelářemi Slavie prostupuje agónie. A jako by toho nebylo málo, chytré hlavy se srazily dohromady a nadechly se ještě k poslednímu zoufalému kroku. Výsledek? Tak nějak ryze český. Tedy blbý.

Fanoušci Slavie v Olomouci
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Fanoušci Slavie dostali neskutečnou příležitost, která se naskytne jednou za… Sanitáři Holna a Malota mi napovídají, že za hodně dlouho. Fandové mohou nově přispívat na fond s příznačným názvem Zachraň klub HC Slavia Praha. Cílová částka je bratru zanedbatelných 400 tisíc korun, které mají posloužit jako odměna pro tým, zřejmě nedostatečně namotivovaný.

Ano, jako odměna pro tým, čtete dobře. Má to ale háček. Slávisté se musí zachránit v extralize. „Ovšem pokud se podaří dosáhnout na částku přesahující 700 tisíc, jsme připraveni uspořádat akci pro všechny fanoušky,“ stojí v prohlášení klubu. Jak velkorysé, vezmeme-li navíc do úvahy, že pokud Slavia skutečně z extraligy spadne, o jakémkoli navrácení peněz už se pro jistotu nikde nehovoří.

Nechme teď promluvit marketingového manažera Petra Buršíka: „Věříme, že každý opravdový slávista se bude rád podílet na záchraně. Rádi bychom ty největší srdcaře zapojili do života našeho klubu a také je požádali o pomoc. Myslíme, že právě motivační fond, který vznikne díky nim, je tím správným krokem. U našich hráčů navíc bude posílena odpovědnost vůči fanouškům a ti si tak budou moci ještě více nárokovat kvalitnější výkony, které budeme tolik potřebovat.“

Kotel Slavie
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Dámy a pánové, představuji vám mistrovskou úroveň crowdfundingu. Nemusíte jezdit na zápasy, stačí poslat stovku, nebo rovnou tisícovku. Tak se pozná skalní fanoušek! A běda hráčům, kteří nebudou jezdit po zadku. V takovém případě máte nárok na jeden fyzický trest pro vybraného hokejistu a podepsanou kartičku zdarma; a odšťavňovač lapaček od Horsta Fuchse. Těm nejštědřejším z vás pak třeba nabídnou možnost převzít Beránkovy pravomoci a zápas Slavie dirigovat přímo ze střídačky.

V tomhle světle se jeví tak nějak důvěryhodněji i nabídka plyšáků v proutěném košíčku od bezdomovce z metra. Fandové Slavie se nedobrovolně stávají součástí šaškárny a nezaslouží si to ani hráči, kteří se jistě zachránit chtějí. Pokračování seriálu Poslední sezona může být blíž, než by se zdálo. A na to je i taková bizarní charita krátká.

PS: Vedení Slavie se téměř po 24 hodinách od spuštění od projektu distancovalo, vinu svedlo na PR agenturu. Odkaz na motivační fond přitom klub hodiny propagoval i na svém facebookovém profilu a stránkách. „Projekt byl zastaven a fanouškům budou peníze vráceny,“ řekl mluvčí klubu Jakub Mezlík. Za den přispělo do fondu dvanáct lidí částkou kolem deseti tisíc korun.

Vydáno pod