iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
2. 6. 2009
20:00 na ČT2

1 2 3 4 5

50 hlasů
13510
zhlédnutí

Ta naše povaha česká

Řekni mi, co jíš...

Změnily se naše stravovací návyky skutečně k lepšímu?

25 min | další Publicistika »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Ta naše povaha česká - Řekni mi, co jíš...

  • 00:00:00 .
  • 00:01:14 Řekni mi, co jíš a já ti řeknu,
    jaký jsi - to skutečně pravda je
  • 00:01:20 a má obrovský význam pro zdraví
    a pro dlouhověkost.
  • 00:01:28 Děláte-li nějakou strategickou chybu,
    pokud ji děláte 3x denně,
  • 00:01:34 měsíčně 90x, do roka 90 x 12.
  • 00:01:38 Takže možné chyby jsou
    skutečně velmi nebezpečné.
  • 00:01:43 Když vezmu tradiční typickou
    českou kuchyni,
  • 00:01:46 je to kuchyně založená zejména
    na tučných jídlech.
  • 00:01:49 Jsou to samozřejmě naše knedlíky,
    s čím knedlíky - s omáčkou
  • 00:01:53 a s čím omáčka - s vepřovým,
    bůčkem atd.
  • 00:01:56 Vůbec už nemluvím o buchtách,
  • 00:01:59 tradičních sladkých českých jídlech
    jako např. sladké knedlíky,
  • 00:02:02 čili česká tradiční kuchyně
    je zejména tučná.
  • 00:02:15 Většinou jsou to těžká jídla.
  • 00:02:18 Většinou člověk po dobrém českém
    jídle vstává od stolu zmožen
  • 00:02:22 a už není schopen být příliš vtipný.
  • 00:02:27 Večer, když si přátelé, milenci,
    dají tučnou českou večeři,
  • 00:02:30 tak milostné hry často
    můžou být špatné.
  • 00:02:36 Freud např. říká,
    že jídlo je náhražka,
  • 00:02:39 že velmi úzce souvisí se sexem.
  • 00:02:42 Pokud pomineme Freuda, tak můžeme
    říci, že opravdu lidé,
  • 00:02:46 kteří si našli koníčka v jídle,
    opravdu je pro ně jídlo hlavní,
  • 00:02:50 tak tím něco nahrazují.
  • 00:02:56 Když jsem se vrátil do Česka, byla
    pro mě česká kuchyně poprvé v Brně,
  • 00:03:05 kdy můj kamarád Karel
    udělal svíčkovou.
  • 00:03:10 Řekl mi, že je to dobrá
    česká specialita.
  • 00:03:14 Bylo to výborné, ale časem,
  • 00:03:17 když jsem začínal jíst víc a víc
    svíčkových a jiných českých jídel,
  • 00:03:21 např. kachnu - tu miluju,
  • 00:03:24 tak jsem si uvědomil, že to není
    moc zdravé.
  • 00:03:30 První věc, kterou jsem měl v ČR,
    byla hořčice a párek.
  • 00:03:34 Opravdu mě to děsilo, protože hořčici
    jsem nikdy neměl
  • 00:03:40 a mělo to zvláštní chuť.
  • 00:03:43 Doufal jsem, že to tady není
    hlavní jídlo,
  • 00:03:45 nevěděl jsem, jak dlouho bych
    takové jídlo vydržel.
  • 00:03:49 Když jedu domů a říkám, co tady jím,
    tak mí rodiče jsou překvapení.
  • 00:03:52 Některá jídla nikdy neviděli.
  • 00:04:17 My nejsme přímořský národ.
  • 00:04:20 Nezdá se to, ale to má velký vliv.
  • 00:04:22 Žádná rybí tradice u nás není.
  • 00:04:27 Zeleniny byl před revolucí
    katastrofální nedostatek,
  • 00:04:32 jistě si vzpomínáme, jak jsme čekali
    na pěknou papriku, pěkná rajčata
  • 00:04:36 nebo eventuálně na dobré
    kvalitní ovoce.
  • 00:04:39 Takže to se v kuchyni projevilo.
  • 00:04:42 Čeho bylo dostatek, to bylo obilí,
    pečiva - ale bílého, knedlíků,
  • 00:04:46 z tuků různé druhy omáček, čili
    bešamelová omáčka 100 x jinak
  • 00:04:51 a vepřově maso se k tomu samo nabízí.
  • 00:04:56 Takže myslím, že minulý režim
    podporoval negativní návyky
  • 00:05:00 v české kuchyni,
  • 00:05:02 které tam jsou už ale tradičně.
  • 00:05:12 Už je velká nabídka ovoce
    a zeleniny, ale když to zanalyzujete,
  • 00:05:17 tak přijdete na to, že to ovoce je
    v podstatě svým způsobem umělé.
  • 00:05:23 Jablíčko je napuštěné látkami,
  • 00:05:27 které má ovoce chránit
    před hnitím a plísní
  • 00:05:31 a vy to pak zjistíte hlavně
    na dětech, když jim naskočí ekzém
  • 00:05:36 a vy nevíte proč.
  • 00:05:39 Totéž platí o nektarinkách,
    ať jsou tvrdé.
  • 00:05:43 Když jablka neoloupete,
    můžete se i přiotrávit,
  • 00:05:47 jak mi říkal jeden kolega profesor
    ze zemědělské univerzity.
  • 00:05:51 Řekl mi, že si mám to jablko umýt
    a pak tou vodou zalít kytku,
  • 00:05:55 pokud chci o ni tedy přijít.
  • 00:06:02 Myslím, že lidé jsou hodně zvyklí
    na to, co jedli v dětství.
  • 00:06:07 Zajímavé je, že když jsme byli
    v Řecku, tak nám říkali,
  • 00:06:11 jak se chovají Češi.
  • 00:06:14 Byl tam třeba v jednom letovisku
    vynikající kuchař
  • 00:06:18 a vařil pro Čechy.
  • 00:06:23 A mně vždycky nabídl něco z toho, co
    vařil pro svou rodinu nebo personál.
  • 00:06:27 Opravdu řecké věci.
  • 00:06:29 Ptala jsem se ho, proč to neudělá
    i pro Čechy
  • 00:06:33 a on mi říká: Oni to jíst nebudou.
  • 00:06:36 Já to pro ně ze začátku vařil,
    ale pokud to nebylo maso a brambory,
  • 00:06:40 tak mi to vraceli zpátky.
  • 00:06:47 Na českém národě je zajímavé,
    že než došlo k sametové revoluci,
  • 00:06:52 tak tu byla typická česká kuchyně.
  • 00:06:56 Po roce 1989 se otevřely hranice,
  • 00:06:59 takže najednou se v restauracích
    objevily zeleninové saláty,
  • 00:07:03 zeleninové bary.
  • 00:07:07 Přišlo se na to, že tzv. hotovky není
    to pravé ořechové,
  • 00:07:12 získaly se informace o tom,
    jak výživa souvisí se zdravím
  • 00:07:17 a všichni by měli jíst minutky,
    rychle připravené pokrmy,
  • 00:07:21 což je na druhou stranu správné.
  • 00:07:24 Toto vydrželo několik let, počítám
    tak do roku 2000,
  • 00:07:28 než se začaly znovu projevovat
    problémy české kuchyně, fixace
  • 00:07:32 a populace se zase dostává
    tam, kde byla.
  • 00:07:36 Načež všechny restaurace opět přešly
    z minutek na hotovky,
  • 00:07:40 na klasické české pokrmy,
    protože to lidi mají rádi.
  • 00:07:48 PÍSNIČKA:
  • 00:07:50 Představte si, představte si,
    co jsem měl dnes k obědu,
  • 00:07:52 představte si, představte si,
    co jsem měl dnes k obědu,
  • 00:07:56 knedlíky se zelím,
    se zelím kyselým,
  • 00:07:59 to koukáte, to koukáte,
    to jsem měl dnes k obědu.
  • 00:08:06 Musím říct, že se dneska člověk
    může setkat
  • 00:08:10 s nejrůznějšími kuchyněmi světa,
  • 00:08:14 což je dobře, protože se může
    inspirovat, jak to chodí jinde.
  • 00:08:19 Potíž je v tom, že se z těchto
    různých kuchyní sem dostane to,
  • 00:08:24 co je v těch kuchyních
    nejpopulárnější
  • 00:08:28 a ne někdy to nejkvalitnější
    a nejlepší.
  • 00:08:33 U řecké kuchyně si spousta lidí něco
    oblíbila a většinou gyros a hranolky.
  • 00:08:38 Ale to není žádné
    typicky řecké jídlo.
  • 00:08:49 České mutace zahraničních kuchyní,
    to je to, co jsem říkala.
  • 00:08:53 Čína není špatná, ovšem pokud není
    jako u nás - obrovská porce,
  • 00:08:57 všechno naložené v oleji,
    nejlépe několik hodin,
  • 00:09:01 takže se pak se z dobrého úmyslu
    stává vysoce kalorické jídlo.
  • 00:09:05 U italské kuchyně pomíjíme
    ryby, zeleninu,
  • 00:09:09 ale vybereme si variantu
    česká pizza z listového těsta.
  • 00:09:24 Nemám tady dobré zkušenosti
    s italskou pizzou.
  • 00:09:28 Základem je těsto,
    je špatně udělané.
  • 00:09:32 Pak je tam tendence mixovat
    různé věci,
  • 00:09:39 udělat nějaké těsto
    a nahoru dát cokoliv.
  • 00:09:45 Úroveň českých pizzerií
    je někdy katastrofická.
  • 00:09:48 Když už je to pizzerie na úrovni,
    opravdu originál,
  • 00:09:51 tak je to pro high society.
  • 00:09:54 Ten pokrm tam stojí
    150 korun a více
  • 00:09:58 a to si nikdo z průměrné české
    populace nekoupí,
  • 00:10:01 protože je mu líto peněz.
  • 00:10:04 Takže je to o něčem jiném.
  • 00:10:06 Italové si dělají čerstvé těstoviny,
  • 00:10:08 čerstvě si je uvaří
    pro každého zvlášť
  • 00:10:10 a ne, aby to měli v obrovském kotli
  • 00:10:13 a pak tam ještě namleli český bůček
    nebo mleté maso a podřadný olej
  • 00:10:17 a nazvali to boloňské špagety.
  • 00:10:20 Preferuji dělat si
    italské jídlo doma
  • 00:10:24 nebo chodit do nějaké
    italské restaurace,
  • 00:10:27 kde vím, že je italský kuchař.
  • 00:10:30 Jinak samozřejmě neberu těstoviny
    ve standardní české restauraci.
  • 00:10:44 Fast food je vyloženě
    trendová záležitost.
  • 00:10:47 U nás to nebylo, vždycky jsme snili
    o čemsi, co má 2 žluté obloučky
  • 00:10:51 vidíme to v zahraničních filmech
    a chceme to zkusit.
  • 00:10:56 Pak k nám tyto řetězce
    najednou vtrhly,
  • 00:11:00 nabídly portfolio této většinou
    nezdravé výživy, kterou mají
  • 00:11:05 a zejména mladí lidé to vzali
    jako trendovou záležitost.
  • 00:11:15 -Chodíte s mamkou do McDonaldu?
    -Jo, hodně.
  • 00:11:18 -Co tam kupuje?
    -Hranolky, hamburgery.
  • 00:11:22 Cheesburger, hranolky, cola.
  • 00:11:25 A vždycky, když tam mají
    nějakou specialitu.
  • 00:11:28 A proč, nějak za odměnu
    když jsi hodný?
  • 00:11:30 Ano, za odměnu.
  • 00:11:38 U nás je pěstováno,
    že jídlo je za odměnu.
  • 00:11:43 Všechny pozitivní události,
    vysvědčení, narozeniny, Vánoce,
  • 00:11:48 jsou v naší kultuře
    spojeny s jídlem.
  • 00:11:51 Čím větší svátek, tím více jídla.
  • 00:11:55 Čili když celá rodina vyrazí v neděli
    na oběd do McDonaldu,
  • 00:11:59 tak vidíme, že ten trend je jasný
  • 00:12:02 a rodiče to svým dětem podsouvají
    jako strašně bezvadnou věc.
  • 00:12:07 Dítě si vytváří stravovací návyky.
  • 00:12:14 Pokud ve 3 letech dostane
    párek v rohlíku,
  • 00:12:17 tak když si bude samo
    kupovat svačinu,
  • 00:12:20 tak bude těmto jídlům
    dávat přednost.
  • 00:12:23 Anebo bude dávat přednost tomu,
    co vidí v reklamách,
  • 00:12:26 protože děti daleko více podléhají
    reklamám než dospělí.
  • 00:12:30 Potom tedy upřednostňují
    tyto pochutiny,
  • 00:12:33 nežli by si koupily nějaké ovoce
    nebo zeleninu.
  • 00:12:40 Naprosto zásadní věc je
    televizní reklama.
  • 00:12:45 Dokud není produkt v televizi,
    tak o něm nikdo neví.
  • 00:12:50 Nikdo nereguluje a nekontroluje
    obsah reklamy,
  • 00:12:54 takže to dopadá tak, že když
    lobistická skupina
  • 00:12:58 z řad potravinářsko-zemědělského
    průmyslu chce prosadit
  • 00:13:03 zvýšení odběru nějaké potraviny,
  • 00:13:08 tak samozřejmě udělá reklamu.
  • 00:13:16 Lidé si říkají - přece to, co nám
    nabízí jako kvalitní potraviny,
  • 00:13:21 musí být kvalitní.
  • 00:13:28 Nemůžu říct, že všechny reklamy
    jsou lživé,
  • 00:13:32 ale třeba v západních zemích
    je to regulováno
  • 00:13:36 a výrobce si nemůže dovolit,
    pod hrozbou vysoké pokuty,
  • 00:13:41 slibovat lidem zdraví,
    když jim např. nabídne
  • 00:13:45 přeslazený mléčný výrobek.
  • 00:13:48 Tady si to ještě dovolit může.
  • 00:13:57 Trochu nevýhoda je, když se člověk
    prochází v supermarketech
  • 00:14:01 nebo jiných obchodech,
  • 00:14:04 že někdy se tam najde něco,
    čemu na západě říkají jang food,
  • 00:14:10 neboli odpadová strava.
  • 00:14:15 Dokud se producenti snažili
    obohatit sortiment
  • 00:14:18 v domnění, že český národ bude jíst
    podobně jako Francouzi nebo Řekové,
  • 00:14:23 tj. hodně zeleniny, jehněčí maso,
    olivový olej,
  • 00:14:27 tak ejhle - ono ne.
  • 00:14:31 Takže v supermarketu nakonec
    zjistíte, že tam mají zelí, květák,
  • 00:14:36 pak jste překvapeni,
    že je tam fenykl vulva,
  • 00:14:43 donesete ji k pokladně a dívenka tam
    se zeptá - co to je?
  • 00:14:49 Nevím, jestli je to zdravé jídlo,
    to nezdravé je levnější.
  • 00:14:52 Měl bych si doma udělat, ale to bych
    zase musel udělat.
  • 00:14:55 A co nějaký zeleninový salát?
  • 00:14:58 Salát ne, my teď nemáme čas,
    abychom si kupovaly salát,
  • 00:15:02 tady žádné nejsou.
  • 00:15:06 -A je to zdravé?
    -Asi ne, ale mi to nevadí.
  • 00:15:18 Myslím, že Češi hodně nakupují
    a to ve všech oblastech podle ceny,
  • 00:15:22 takže možná jim na kvalitě
    ani tak moc nesejde.
  • 00:15:26 Kolikrát v obchodech nabízí leccos,
    ale zase je na člověku,
  • 00:15:31 aby zvážil, zda to stojí ta to,
  • 00:15:33 aby si za 5 korun koupil
    něco nahnilého
  • 00:15:36 nebo za dvojnásobek něco
    kvalitnějšího.
  • 00:15:39 Myslím, že takovéto věci by tam
    za žádné peníze ani neměly být.
  • 00:15:42 Ale je to vidět.
  • 00:15:49 Já logicky jsem strávník,
    musím se starat o svůj žaludek,
  • 00:15:53 takže musím jít nakoupit.
  • 00:15:56 V supermarketech se do košíků
    raději nedívám,
  • 00:16:00 mně to způsobuje trauma.
  • 00:16:03 Jogurty jsou nejzdravější,
    co tam je,
  • 00:16:07 pak jsou tam müsli pro děti, pokud
    možno hodně obarvené, hodně oslazené,
  • 00:16:11 aby to děti vůbec jedly.
  • 00:16:14 Spousta lidí kupuje balenou pitnou
    vodu, nikoliv pramenitou,
  • 00:16:18 v domnění, že balená voda je něco
    jiného než ta z kohoutku.
  • 00:16:24 Potom kupují levné sirupy pro děti,
    uzeniny levnějšího typu,
  • 00:16:29 zeliny poměrně málo a když tak,
    tak nějakou mraženou rybu.
  • 00:16:35 Vždycky je to souboj
    kvalita versus cena.
  • 00:16:39 Někdo skutečně jde
    do nízkonákladových prodejen
  • 00:16:42 a tam toho koupí co nejvíce.
  • 00:16:44 To opravdu vidíme, jak třeba
    nějaká paní nebo i starší dvojice,
  • 00:16:48 která už evidentně
    větší rodinu nemá,
  • 00:16:51 veze na vozíku neuvěřitelné
    množství potravin.
  • 00:16:58 Domnívám se, že když máme
    košíky před sebou,
  • 00:17:02 tak všichni jsou hrdí,
    když si ho mohou hodně naplnit.
  • 00:17:05 Ti, co jsou za nimi, když pak čekají
    u pokladny, tak pak bědují.
  • 00:17:11 Je tady jeden zásadní problém
    a ten spočívá v tom,
  • 00:17:15 že člověk je vnímavý k nabídce
  • 00:17:18 a přetrvává v něm touha hrabat
    jako křeček, mít to své jisté.
  • 00:17:23 Takže mít plnou lednici
    a plný špajz.
  • 00:17:38 Myslím, že Češi jsou
    tlusté ženy i chlapi.
  • 00:17:43 Všímám si toho, když jsem v tramvaji
    nebo v metru.
  • 00:17:49 Už nemají pas. Chlapi po 40-tce
    už ho vůbec nemají.
  • 00:17:53 Jak je to možné?
  • 00:17:55 Je to možné, protože hodně sedí,
    koukají na televizi, sedí v práci,
  • 00:17:59 nesportují a pak to jídlo.
  • 00:18:02 Jak říkají - jídlo je něco, co hned
    zacpe žaludek.
  • 00:18:06 To pak způsobí otylost a bříško.
  • 00:18:09 A samozřejmě to nádherné české pivo.
  • 00:18:11 ZPĚV:
  • 00:18:13 Druhá sloka!
  • 00:18:14 Představte si, představte si,
    co jsem měl dnes k obědu,
  • 00:18:17 představte si, představte si,
    co jsem měl dnes k obědu,
  • 00:18:20 knedlíky se zelím,
    se zelím kyselým,
  • 00:18:23 pak jsem jed u stolu
    kdovíco v rosolu,
  • 00:18:26 to koukáte, to koukáte,
    to jsem měl dnes k obědu.
  • 00:18:34 Když se podíváte např. na Indii
    nebo na chudé národy,
  • 00:18:39 tak zjistíte, že jim stačí na den
    sníst misku rýže.
  • 00:18:42 V této váze už nemůžete rezignovat,
  • 00:18:45 protože to ohrožuje vaše zdraví
    a váš život.
  • 00:18:50 Světová zdravotnická organizace
    prohlásila, že pokud bude zachován
  • 00:18:54 trend současného vývoje spotřeby
    potravin a její nekvality,
  • 00:18:59 tak bude v průběhu 20 let celá
    vyspělá populace vyspělých zemí
  • 00:19:04 trpět obezitou.
  • 00:19:13 Obézních pacientů přibývá a bohužel,
    co vidíme jako trend posledních let,
  • 00:19:18 přibývá pacientů s tzv.
    morbidní obezitou.
  • 00:19:21 Tj. opravdu nejvyšší stupně obezity
  • 00:19:26 a opravdu už tam vidíme obrovské
    množství zdravotních komplikací.
  • 00:19:31 I mladí lidé, řekněme 20, 25 let,
    s těmito vysokými stupni obezity
  • 00:19:35 jsou vlastně vážně nemocní lidé,
    což v tomto věku je alarmující.
  • 00:19:41 To je český národ.
  • 00:19:43 To také způsobuje, že čeští chlapi
    žijí jen 70, 72 let,
  • 00:19:48 to je v dnešní době málo.
  • 00:19:51 Tzn. jestli Češi budou mít
    lepší jídlo,
  • 00:19:55 zeleninu, ovoce, méně svíčkové,
    méně knedlíků,
  • 00:19:59 mají šanci žít o 20 let déle.
  • 00:20:08 Lidé si zvykli, že medicína je
    zadarmo a že pan doktor vyřeší vše,
  • 00:20:13 takže má angínu, pan doktor
    dá antibiotika,
  • 00:20:18 za 3 dny je tomu člověku dobře.
  • 00:20:21 Takže když má nadváhu,
    vyřeší to bobulí.
  • 00:20:26 Lidí s tímto problémem mám tolik,
    že je to neskutečné.
  • 00:20:30 A zjišťuji, že lidé, kteří přijdou,
    jsou tak zoufalí,
  • 00:20:34 že už nevědí, co mají dělat.
  • 00:20:37 Když jim řeknu, co mají dělat,
    tak odcházejí a vidím na nich,
  • 00:20:41 že je to neoslovilo.
  • 00:20:44 Když si dáte 20 kousků,
    tak je to nejlepší,
  • 00:20:48 k tomu střední colu, střední
    hranolky, prostě všechno střední.
  • 00:20:51 To je všechno.
  • 00:21:02 Vypadá to lépe, než zdravé jídlo.
    Je to zdravé, no ale...
  • 00:21:06 Já k tomu ještě v práci mám
    čtvrtku kuřete,
  • 00:21:09 takže to budu mít lepší.
  • 00:21:11 Myslíte si, že je to zdravé?
  • 00:21:14 Určitě to zdravé není,
    ale je to dobré.
  • 00:21:16 Z toho se ale člověk nají.
  • 00:21:19 Třeba potom ale brzy umřeš.
  • 00:21:21 To ne. Na něco člověk umřít musí.
  • 00:21:25 Nemyslím si, že je to zdravé,
    ale jede mi tramvaj, nashle.
  • 00:21:29 Stravování má významný vliv na vznik
    zhoubného nádoru střeva.
  • 00:21:35 Jsme vlastně na jednom 1. míst ve
    světě co do výskytu nádoru střeva.
  • 00:21:43 Ročně se zachytí asi 7,5 tisíce
    nových pacientů
  • 00:21:46 s nádory střeva a konečníku.
  • 00:21:50 Když sledujeme, jak se Češi stravují,
    tak si myslím,
  • 00:21:53 že prvenství ve výskytu rakoviny
    tlustého střeva a konečníku,
  • 00:21:57 si ještě nějakou dobu ponecháme.
  • 00:22:14 Říká se, že láska prochází žaludkem.
    Jak by vypadala láska po česku?
  • 00:22:20 Špatně, spatně.
  • 00:22:23 Ale možná, že ještě hůře by dopadlo,
  • 00:22:26 kdybyste byla mladá žena,
    chtěla pohostit svého partnera
  • 00:22:31 a vymýšlela byste různé
    exotické pokrmy,
  • 00:22:35 které byste viděla v nějaké
    exotické kuchařce.
  • 00:22:38 Kdybyste to uvařila,
    tak by bylo po lásce.
  • 00:22:41 Co tím chci říct.
  • 00:22:44 Česká populace neumí vařit nic
    než českou kuchyni,
  • 00:22:48 protože je to dáno tradicí.
  • 00:22:51 Když lidem na přednáškách řeknu,
    že si večeři uvařím za 15 minut,
  • 00:22:56 tak na mě koukají a některé dámy
    mi říkají:
  • 00:23:00 To si můžete dovolit jen vy,
  • 00:23:03 koupíte si biftek a máte ho
    za 5 minut upečený,
  • 00:23:07 k tomu si koupíte chleba
    a není co řešit.
  • 00:23:10 A mraženou zeleninu,
    jak se to děje běžně.
  • 00:23:15 Láska, když prochází žaludkem,
  • 00:23:17 tak pro Čecha nejsvůdnější
    erotické jídlo
  • 00:23:22 by byla kachyňka, zelíčko
    všech barev, bramborové knedlíky
  • 00:23:25 a půllitr plzeňského.
  • 00:23:37 V poslední době se k nám dostaly
    trendy přímořských kuchyní
  • 00:23:41 nebo kuchyní jižních států,
  • 00:23:44 které zanesly nový vánek
    do těžkých tučných jídel
  • 00:23:49 a je od nich skutečně odklon.
  • 00:23:52 Už málokdo používá jíšku, zásmažku
  • 00:23:55 a dělá každý víkend
    vepřo, knedlo, zelo.
  • 00:23:59 Ale ještě pořád je tam
    ten vliv velký
  • 00:24:01 a tradice je u nás větší,
    než jsme si mysleli.
  • 00:24:04 PÍSNIČKA:
  • 00:24:06 Koprovou od dna dala teta hodná,
    zaječí pysky zapíjel jsem whisky,
  • 00:24:09 kuní ocas na špeku
    přinesli mně od Fleků,
  • 00:24:12 kuřata smažený, ale už bez Mařeny,
  • 00:24:15 to koukáte, to koukáte,
    to jsem měl dnes k obědu.
  • 00:24:26 Skryté titulky: Milena Vlčková,
    Česká televize, 2008.

Související