Zpravodajství Ostrava

Bylo to jako poprava, řekl žalobce o vraždě páru z Bohumína

Velikost textu:
aktualizováno 20. 2. 2014 12:30

Ostrava - Před senátem Krajského soudu v Ostravě se tři obžalovaní zodpovídají z chladnokrevné loupežné vraždy manželského páru z Bohumína. Jiří Bohdálek, Lumír Moric a Michal Zágora jsou podezřelí, že před rokem vylákali sedmašedesátiletého muže, od kterého si často půjčovali peníze, na schůzku. Svázali ho a odvezli do garáže ve Slezské Ostravě, tam ho podle žalobce zastřelili a zahrabali do připraveného hrobu.

Ostrava - Krajský soud
Ostrava - Krajský soud

Poté se vrátili do domu zavražděného v Bohumíně, kde našli jeho devětapadesátiletou manželku a udělali s ní totéž. Předtím v domě ukradli peníze, dokumenty a zničili záznamy z kamerového systému.

"U obžalovaných mne překvapilo, jak si všechno dopředu naplánovali a pak to téměř do puntíku splnili, a to bez záchvěvu soucitu. Bylo to jako poprava," řekl České televizi státní zástupce David Bartoš.

přehrát video
Hovoří státní zástupce David Bartoš

Jako první před senátem vypovídal Michal Zágora. Přiznal, že vymysleli loupežné přepadení, protože byli ve finanční tísni a měli velké dluhy. Muže z Bohumína si mezi jinými vybrali proto, že očekávali, že bude mít doma hodně peněz v hotovosti. "Nosil u sebe denně dvě stě tisíc. Tipli jsme si, že doma bude mít nejméně dva miliony," vysvětloval před soudem Zágora. Tvrdil, že vraždy nebyly v plánu, on sám se prý usmrcení manželů neúčastnil. Řekl, že měli oběť jen donutit, aby prozradila, kde má schované miliony. Nakonec si stejně odnesli jen dvě stě tisíc. Vypovídat chtějí i jeho dva spoluobžalovaní.

Zásadní stopa byla garáž

Policisté začali po manželích pátrat loni 1. března, poté, co jejich zmizení oznámili příbuzní. Nejprve je hledali v Polsku, kde oběti často jezdily za známými a příbuznými. Vrahové se totiž snažili policisty zmást tím, že odvezli mobil zavražděného na hraniční přechod s Polskem.

Na zásadní stopu, která jim poskytla množství důkazů, se vyšetřovatelé dostali, když zjistili, že jeden z podezřelých sháněl nedlouho před vraždou v Ostravě garáž. V objektu ve Slezské Ostravě pak s pomocí speciálně vycvičeného psa našli těla. Čtrnáct dnů po vraždách zadrželi nejprve Michala Zágoru a poté Lumíra Morice. Jiřímu Bohdálkovi se podařilo ukrýt na Slovensku. Policisté vyhlásili pátrání a nedlouho poté zatkli i jeho, a to ve slovenském Popradu.

Za jednu z nejbrutálnějším vražd v kraji za posledních dvacet let hrozí obžalovaným až doživotní vězení.

přehrát video
Reportáž Jiřího Loučky
Zdroj: ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.