Zpravodajství Ostrava

KAUZA TATRA

Bartákovi za korupci hrozí až 12 let, vinu před soudem odmítl

Velikost textu:
aktualizováno 20. 1. 2014 15:45

Praha – Exministr obrany Barták u soudu popřel vinu v případu údajné korupce při nákupu vozů Tatra. Odmítl mluvit o svých současných příjmech. "Činů, které jsou mi kladeny za vinu v dnes přednesené obžalobě, jsem se nedopustil a ani se nikdy nestaly. Pevně věřím, že tato skutečnost se v průběhu hlavního líčení prokáže v celém rozsahu," prohlásil Barták na úvod své výpovědi.Podle obžaloby Barták požadoval od představitelů Tatry úplatky za vyřešení problémů, které firma se zakázkou měla. V únoru 2008 si tehdejší první náměstek ministra obrany Martin Barták údajně řekl o pět milionů dolarů. Barták je obžalován z přijímání úplatku, spolu s ním je obžalován i zbrojař Michal Smrž z pokusu o podvod.

Martin Barták u soudu
Martin Barták u soudu

Podle obžaloby chtěli Barták i Smrž od představitelů Tatry úplatky za vyřešení problémů se zatěžkávacími zkouškami, které měla firma při dodávce několika stovek terénních aut. Barták se ze své tehdejší pozice prvního náměstka ministryně obrany údajně snažil ovlivňovat průběh zakázky, ačkoliv k jednáním ohledně dodávky tatrovek byl pověřen výhradně náměstek pro vyzbrojování Jaroslav Kopřiva.

V únoru 2008 prý Barták při návštěvě USA, kam odjel jako člen delegace tehdejšího premiéra Mirka Topolánka, neúspěšně požadoval po předsedovi dozorčí rady automobilky Tatra Williamu J. Cabanissovi úplatek ve výši pěti milionů dolarů (přes 80 milionů korun). Penězi si firma měla zajistit hladký průběh zakázek vypisovaných ministerstvem obrany.

Majitel zbrojařské firmy M Group Smrž se údajně zase snažil vylákat z představitelů Tatry peníze tím, že před nimi předstíral vliv na představitele českého ministerstva obrany i vlády. Sliboval prý například zajištění osobního setkání s premiérem, a to nejprve za 100 milionů korun, později za 20 milionů. "Policii se u něj nepodařilo prokázat, že celou věc mohl ovlivnit," upřesnil reportér MF Dnes Tomáš Syrovátka. Obžalován je proto z podvodu, nikoli korupčního jednání.

Bartákovi hrozí v případě prokázání viny od pěti do dvanácti let vězení, Smržovi od pěti do deseti.

Bývalý generální ředitel automobilky Tatra Ronald Adams
Bývalý generální ředitel automobilky Tatra Ronald Adams

Klíčovými svědky v případu jsou bývalý šéf Tatry Kopřivnice Ronald Adams a exmanažer firmy Duncan Sellars. "Obžaloba nebude mít jednoduché prokázat, že k celé věci došlo," poukázal Syrovátka na to, že obžaloba stojí právě na výpovědích svědků a nahrávce, kterou si pořídil Ronald Adams. "Svědkové jsou dva a pan Barták se choval způsobem, který vyvolával podezření, že bezdůvodně zpochybňuje zakázku, která byla jasná," upozornil ale redaktor Respektu Jaroslav Spurný. "Soud bude zajímavý a jeho konec je v nedohlednu," myslí si proto Spurný.

Právě Adamse v minulosti Barták obvinil z korupce. Tvrdil, že mu Adams nabídl úplatek za to, že ministerstvo obrany zadá Tatře další armádní zakázky. Soud však muže pravomocně zprostil viny. (více zde)

Naopak ve prospěch Bartáka vypovídal také bývalý premiér Mirek Topolánek. "Případ kroužil opravdu blízko kolem Mirka Topolánka," poukázal Syrovátka na to, že podle některých svědků padlo expremiérovo jméno i na schůzkách, kde se údajně probíralo také předání úplatků. Policii se ale nepodařilo prokázat, že by Topolánek přímo v případu figuroval. Ačkoli je vyšetřování pro Topolánka i po jeho odchodu z politiky nepříjemné, podle Syrovátky mu nahrává fakt, že policie nedokázala zpětně vyšetřit všechny podezřelé armádní nákupy společně.

Oba obžalovaní vinu popírají

Barták tvrzení obžaloby odmítl. S Cabanissem prý při setkání ve Spojených státech hovořil jen krátce, a to z protokolárních důvodů za přítomnosti premiéra Mirka Topolánka. Na střelnici, kde se setkání uskutečnilo, byla podle Bartáka řada lidí. "V takovémto prostředí by korupční nabídku učinil snad jen šílenec nebo sebevrah," poznamenal.

Ke svým současným poměrům uvedl, že se jako osoba samostatně výdělečně činná živí "poradenstvím v různých oblastech". Odmítl také odpovídat na doplňující dotazy státního zástupce Dušana Táborského - prý kvůli tomu, co Táborský způsobil jeho rodině, a kvůli žalobcově "excesivní komunikaci s médii".

Také Smrž, kterému hrozí až 10 let vězení, svou vinu popřel. "Celou výpověď pana Adamse považuji za účelově křivou," řekl. Obžalobu pak označil za naprosto absurdní konstrukci. "Nikdy jsem nikoho nepodvedl, ani banku, nikoho," podotkl muž, který ve své výpovědi opakovaně zdůraznil, že je poctivým a úspěšným podnikatelem. "Částka, o které se tady hovoří, by mě nezachránila ani nepoložila," dodal. Schůzky prý inicioval Adams, který chtěl ze Smrže udělat svého lobbistu.

Barták a Smrž u soudu
Barták a Smrž u soudu

Komentátoři: Zakázka byla pro Tatru životně důležitá

"Pro Tatru šlo o životně důležitý obchod," upozornil Spurný. Syrovátka zároveň upozornil, že tlak, aby Tatra o zakázku přišla, byl velký. "Situace, kdy by mohl někdo přijít a nabízet peníze, aby Tatra o ty peníze nepřišla, navozena být mohla," řekl Syrovátka. "Dobové souvislosti ukazují, že šlo nejspíš opravdu o nějakou dohodu," potvrdil Spurný.

Kauzu měl původně projednávat Krajský soud v Ostravě, kvůli hospodárnosti a rychlosti řízení ji však Nejvyšší soud loni předal do Prahy. V hlavním městě totiž bydlí většina svědků. Předseda soudního senátu Stanislav Králík prozatím nařídil hlavní líčení na dny od 20. do 31. ledna.

Barták převzal ministerstvo obrany po Vlastě Parkanové, které předtím dělal náměstka. V letech 2009 až 2010 vykonával vedle funkce ministra také funkci místopředsedy vlády.


Zdroj: ČT24, ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.